
Prieš kurį laiką į mane kreipėsi „VIČI“ su prašymu paragauti ir įvertinti jų naująjį produktą – Plateadas de mar unguriukus iš surimi. Šis produktas – Baskų (Ispanija) virtuvės pasididžiavimo – mažųjų unguriukų, dar kitaip vadinamų, kaip Anguila kopija. Žinoma, man, kaip maisto gurmanui, šis produktas buvo didis atradimas, bet pradėkime viską nuo pradžių.
Baskų (Ispanija) virtuvės pasididžiavimas – mažieji unguriukai. Tai tikras delikatesas, kuris ne be reikalo vadinamas šiaurės Ispanijos ikrais, nes jų kaina už kilogramą siekia beveik 1000 eurų, bet kartais, priklausomai nuo sezono, ir daugiau. Iš esmės, tai yra labai jauni ir mums įprasti ir Lietuvoje sutinkami Europiniai unguriai, kurių dydis tesiekia 5 cm.
Europiniai unguriai yra gėlavandenės žuvis, tačiau neršia vieną kartą gyvenime (po neršimo iškarto numiršta). Šių žuvų neršimo vieta taip pat labai specifinė – netoli Šiaurės ir Centrinės Amerikos esanti Sargasų jūra. Užaugę unguriai iš visos Europos keliaują būtent ten, kad vandenyno gelmėse sudėtų kiaušinėlius. Tik išneršę kaipmat numiršta ir palieka milijonus kiaušinėlių likimo valiai iš kurių išsirita lervos. Užtrunka 3 metus, kad vandenyno srovių nešami, ikrai pasiektų Europos krantus, o jei tiksliau, gėlavandenių upių žiotis, kur išsirita maži, kelių centimetrų dydžio unguriukai ir ten kurį laiką gyvena. Būtent Šiaurės Ispanija ir yra ta vieta, kuri sutraukia didžiąją dalį šių žuveliokų.
Pačios lietingiausios, niūriausios ir tamsiausios Lapkričio naktys, kuomet jūra būna ypač pasiutusi, sutraukia vietinius žvejus, kurie naudodami specialius metodus, apsikaustę kantrybe gaudo šias miniatiūrines žuvytes. Įprasta, kad Baskų krašte šie unguriukai puošia šventinį Kaledų stalą, tačiau tai brangus malonumas valgytojams. 1 kilogramo šio delikateso pakanka maždaug 6 žmonėms, tad vienos porcijos kaina gaunasi tikrai labai solidi. Pagrindinės tokios aukštos kainos priežastys – vis didėjantis upių ir vandenynų užterštumas bei sparčiai augantis jų populiarumas.
Paskutiniu metu ispanai jau atrado pigesnę alternatyvą – mažuosius unguriukus, pagamintus iš surimi. Greitu metu šios sveikos, gerokai pigesnės ir draugiškesnės aplinkai alternatyvos galės paragauti ir Lietuvos pirkėjai – Plateadas de mar unguriukus iš surimi su „VIČI“ prekiniu ženklu.
Nemeluosiu, tik išgirdęs apie šį produktą buvau skeptiškas, nes pasirodė tikrai keistas dalykas. Tačiau paragavus ir paruošus juos tradiciniu, labai nesunkiu būdu (prisegsiu trumpą receptą šio įrašo pabaigoje), išsisklaidė visos abejonės. Skonis – jūriškas, tekstūra – labai įdomi, bet bendras įspūdis kaipmat pasidarė labai teigiamas. Be to paruošimas nėra sudėtingas. Kadangi produktas yra jau termiškai apdorotas, jį belieka tik pašildyti ir galima iškart valgyti. Puikiai tinka tiek šiltoms salotoms, kaip žuvies troškinių garnyras ar tiesiog ant skrudintos duonos, kaip greitas ir sveikas užkandis. Beje, ar minėjau, kad tai labai sveikas reikalas? Kadangi surimi gaminamas iš žuvies baltymo, tad galutinis produktas savyje turi labai daug baltymų. Na ir pabaigai, trumpas ir nesudėtingas receptas, kuriame puikiai atsiskleidžia šių unguriukų tekstūra ir jūros skonis:
Tradiciniai ispaniški unguriukai su česnaku

2 porcijoms prireiks:
- 300g surimi unguriukų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- šiek tiek džiovinto čili pipiro ar čili skiedrelių
- šiek tiek maltų juodų pipirų
Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, suberiame labai plonomis skiltelėmis pjaustytą česnaką ir smulkintą čili. Pakepame ant vidutinės kaitros kelias minutes, kol česnakas patampa auksinės spalvos. Tuomet sudedame surimi unguriukus ir pakepame dar 1-2 minutes. Pagardiname druska, pipirais ir patiekiame su skrudinta duona.

Parašykite komentarą