Spausdinti
basturma

Basturma - vytinta jautiena armėniškai

Užtrunka, bet pabandykite palaukti!

Pamaitins 10

Ingredientai

  • 1 kg jautienos kumpio arba filė atraižų
  • 200 g druskos

prieskonių mišinio ingredientai

  • 6 šaukštai ožragės
  • 60 g maltos paprikos miltelių
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 šaukštelis maltų juodų pipirų
  • 1 šaukštas malto kumino
  • 1 šaukštas maltų kvapiųjų pipirų
  • 6 skiltelės česnakos
  • šlakelis vandens

Gamybos eiga

  1. Pasirinktą jautienos mėsą (kumpį ar filė) perpjauname išilgai, kad būtų apie 3-4 cm storio. Gabalėlių plotis nėra svarbus, bet rekomenduotina nedaryti labai plačių, kad būtų patogu valgyti. 

  2. Mėsos gabalus sudedame į indą ir gausiai apipilame druska. 1 kg mėsos prireiks apie 200g druskos. Labai svarbu mėsą gerai ištrinti druska, kad nepasiliktų nei vieno nepadengto lopinėlio. Tuomet sūdome 3 dienas. Kiekvieną dieną mėsą apverčiame.

  3. Kuomet išsisūdo, labai kruopščiai nuplauname ir užmerkę į indą su šaltu, švariu vandeniu palaikome dar 10-12 valandų, kad nebeliktų druskos pertekliaus.

  4. Nuplautą ir nusausintą mėsą nusausiname, suvyniojame į audeklą ar marlę ir suslėgę palaikome dar 3 dienas. Suslėgimui geriausiai tinka pjaustymo lentelė ant kurios uždėtos kelios konservų skardinės.

  5. Po to pasidarome prieskonių mišinio pastą. Visus prieskonius sumaišome su smulkintu česnaku, pilame šlakelį vandens ir viską gerai išmaišome. Šia pasta ištriname mėsos gabalėlius, suvyniojame i marlę ar audeklą ir apvynioję virvele pakabiname vėsioje, drėgnoje vietoje (sausas sandėliukas netiks). Basturmą laikome pakabinę 2 savaites. 

  6. Kuomet išlaukiame, mėsą pjaustome labai plonomis juostelėmis ir mėgaujamės. 

Patarimai

Beje, jokiu būdu nebijokite, kad mėsa suges. Jei ją kruopščiai išsūdote – druska apsaugo nuo sugedimo, o prieskoniuose (jei tiksliau ožragėje) esančios kvapiosios medžiagos atbaido vabzdžius.