Labai skanus pyragas. Padažas nebūtinas, tačiau tikrai labai rekomenduojame, o ir jį pagaminsite nesunkiai.
Datules supjaustome nedideliais gabalėliais (žinoma, prieš tai išimame kauliukus, jei jos su jais).
Datules, kartu su vandeniu, beriame į puodą ir užverdame.
Kuomet vanduo užverda, beriame sodą ir pilame kelis lašus citrinos sulčių. Leidžiame pavirti kelias minutes. Po to sudedame sviestą ir maišome kol jis ištirps.
Tada beriame miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Viską labai gerai išmaišome ir nukeliame puodą nuo kaitros, kad 5 minutes pravėstų.
Tuomet supilame išplaktus kiaušinius bei vanilės esenciją arba mėgiamus maistinius kvapus (jei naudojate). Viską dar kartą gerai išmaišome ir suverčiame į 24 cm skersmens (ar panašią) kepimo formą ir kepame 20 minučių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Iškepusiam pyragui leidžiame pravėsti, o tuo metu pasigaminame šiltą karamelinį padažą.
Į puodą ar keptuvę suberiame cukrų ir kaitiname ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirpsta (apie 10 minučių). Į ištirpusį cukrų sudedame sviestą ir supilame grietinėlę. Viską išmaišome, paverdame 5 minutes ir leidžiame šiek tiek pravėsti. Šį padažą galima laikyti šaldytuve 1-2 mėnesius ir gardinti blynus, pyragus, ledus. Prieš patiekiant, karamelę reiktų pašildyti mikro bangų krosnelėje, kad suskystėtų.
Kol pyragas vis dar šiltas, apšlakstome jį namine karamele, o kad desertas būtų tikrai nuodemingas, siūlome pagardinti jį ledais!