Go Back
Spausdinti
putėsių tortas

Tortas su kavos putėsiais ir šveicariško morengo kremu

Puikaus skonio kavos tortas. Sodriai šokoladinis biskvitas, tobuli kavos skonio putėsiai ir labai gardus sviestinis morengo kremas. Sutinku, skamba sudėtingai, bet tikrai taip nėra!

Pasiruošimas 3 hours
Kepimo trukmė 1 hour
Pamaitins 8

Ingredientai

Brownio pagrindo ingredientai

  • 150 g 73% šokolado
  • 125 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 75 g tamsaus cukraus
  • 30 g miltų (405 klasės)
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų
  • Žiupsnelis druskos

Kavos putėsių ingredientai

  • 125 g 35% šaltos grietinėlės
  • 50 g cukraus pudros
  • 50 g kiaušinių baltymų
  • 50 g cukraus
  • 75 g 30% grietinės
  • 4 g želatinos lapelių
  • 70 g stiprios kavos
  • 10 ml romo

Sviesto kremas su šveicarišku morengu ir šokoladu

  • 70 g kiaušinių baltymų
  • 122 g cukraus
  • 160 g kambario temperatūros sviesto
  • 85 g šokolado

Gamybos eiga

Torto pagrindas

  1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių.
  2. Sviestu ištepame 15-20cm skersmens kepimo formą, ant dugno patiesiame kepimo popieriaus lapą.
  3. Dubenyje virš verdančio vandens ištirpiname 150g šokolado – kartais pamaišome.
  4. Nukeliame indą nuo vandens. Į ištirpusį šokoladą sudedame kambario temperatūros sviestą, išmaišome, kad ištirptų.
  5. Kitame inde išplakame kiaušiniu su tamsiu cukrumi, supilame šokolado ir sviesto mišinį, išmaišome.
  6. Į gautą mišinį suberiame persijotus miltus, druską, smulkintus graikinius riešutus. Išmaišome mentele.
  7. Supilame į kepimo formą ir kepame 50 minučių.
  8. Kuomet iškepa, leidžiame pravėsti ir išimame iš kepimo formos.

Kavos putėsiai

  1. Šaltame inde išplakame šaltą grietinėlę su cukraus pudra. Uždengiame plėvele ir padedame į šaldytuvą.
  2. Želatinos lapelius užmerkiame į šaltą vandenį 15 minučių.
  3. Dubenėlyje virš verdančio vandens sumaišome 50g kiaušinių baltymų ir 50g cukraus. Palengva maišome, kol mišinio temperatūra pasiekia 74 laipsnius. Tuomet išplakame morengą.
  4. Inde sumaišome šiek tiek pravėsusią virtą kavą ir nusunktus želatinos lapelius (kol ištirpsta), supilame grietinę.
  5. Į gautą masę įdedame 1/3 plaktos grietinėlės ir atsargiai išmaišome mentele, tada sudedame likusią plaktą grietinėlę – maišydami stengiamės neperplakti ir neišleisti oro.
  6. Lygiai taip pat atsargiai, dalimis, sudedame ir morengą, labai atsargiai išmaišome.

Konstruojame tortą

  1. 15-20cm skersmens kepimo formos kraštus ištepame sviestu ir/ar išklojame kepimo popieriumi.
  2. Į ją įdedame iškeptą torto pagrindą, ant viršaus suverčiame kavos putėsius ir dedame į šaldytuvą sustingti bent 4 valandoms.

Sviesto kremas dekoravimui

  1. Dubenyje virš verdančio vandens ištirpiname 85g šokolado.
  2. Kitame dubenėlyje virš verdančio vandens sumaišome 70g kiaušinių baltymų ir 122g cukraus. Palengva maišome, kol mišinio temperatūra pasiekia 74 laipsnius. Tuomet išplakame morengą.
  3. Toliau palengva plakame morengą ir dalimis, po 1 šaukštą, sudedame kambario temperatūros sviestą.
  4. Į gautą mišinį supilame tirpintą šokoladą ir dar kartelį perplakame.
  5. Gauta mase papuošiame torto viršų. Geriausia tai padaryti – konditeriniu maišeliu, bet galima ir paprasčiausiu šaukštu.
  6. Torto viršūnę papuošiame šviežiomis figomis ir tarkuotu šokoladu.