-
Tešlos gaminimas. Sumaišome miltus, cukrų, druską, mieles, medų su šaltu vandeniu ir pienu. Išminkome tešlą, sudedame kambario temperatūros sviestą ir minkome dar 3-4 min.
-
Iš tešlos suformuoti diską, įvynioti į plėvelę ARBA sudėti į 18x20cm šaldymo maišelį ir tolygiai iškočioti. Padėti į šaldymo kamerą 1 valandai. Po tlaikyti šaldytuve bent 12 val.
-
Iš kepimo popieriaus suformuoti 20x20 cm vokelį, jame išdėlioti kambario temperatūros sviestą ir tolygiai iškočioti, kad gautųsi kvadratas. Padėti į šaldytuvą.
-
Sekančią dieną palaikome tešlą kokias 20 min kambario temperatūroje, sviestą apie 10. Sviestas turi tvirtas, bet šiek tiek lankstus, kad nelūžtų.
-
Ant lengvai miltuoto paviršiaus iš tešlos iškočioti 20x60cm stačiakampį. Per vidurį uždėti lengvai pamiltuotą sviesto kvadratą. Jį užkloti tešla, šiek tiek spustelti.
-
Iškart daryti 1 turn’ą. Tešlą pasukti 90 laipsnių kampu ir kočioti tik į ilgį iki 60 cm, plotį išlaikant 20 cm. Nuolatos tikrinti, kad tešla neliptų prie stalviršio ir jį lengvai miltuoti.
-
Nupjauti nelygius tešlos kraštus. Tada paimti už apatinės dalies ir lenkti iki 3/4 viso ilgio. Likusia dalimi užkloti iš viršaus (gausis knygutė). Lengvai įspausti kočėlu, suvynioti į plėvelę, dėti į kamerą 20 min ir 40 min šaldytuvan.
-
2 turn’as. Kartoti kočiojimą ir lankstymą bei apipjovimus dar kartą (tešlą pasidedant ant stalviršio kaip knygą ir kočiojant tik į ilgį). Tada šaldymo kamera 20 min ir šaldytuvas 40 min.
-
3 turn’as. Kartoti tą patį procesą, tik dėti į kamerą 20 min + 1,5 val į šaldytuvą.
-
Formavimas. Tešlą kočiojame į ilgį apie 40 cm ir į ploti apie 20-25 cm.
-
Liniuote atsimatuojame krosanų tešlos trikampius. Apačia - 10 cm, viršus - 5 cm. Supjaustome trikampius. Apatinėje dalyje padarome po nedidelę įpjovą, tešlą ištempiame, viršutinį galą priklijuojame prie stalviršio ir pradedant nuo apatinės dalies susukame krosaną, išdėliojame ant keimo popieriumi išklotos skardos.
-
Fermentavimas. Į išjungtą orkaitę dedame skardą su krosanais, o ant prkaitėa dugno - indą. Jį pripilame verdančio vandens. Jei turite termometrą - ideali orkaitės temperatūra tarp 26-28 laipsnių. Jei nukrenta žemiau 26 - į indą įpilkite stiklinę karšto vandens, jei pakyla virš 28 - trumpam praverkite orkaitės duris. Fermentuojame 3 valandas. Jei nesinori taip žaisti - fermentuojame tiesiog uždarytoje orkaitėje be vandens, tik krosanai nesigaus tokie geri.
-
Kuomet iškyla bent dvigubai, patepame kiaušinio plakiniu ir kepame 190 laipsnių prkaitėje 17-20 min.