Go Back
Spausdinti
prancūziški kruasanai

Naminiai kruasanai nuo a iki z

Pasigaminkite naminius kruasanus namuose. Perspėju, kad truks ilgai ir bus sunku!

Pasiruošimas 1 day
Kepimo trukmė 15 minutes
Pamaitins 8

Ingredientai

  • 270 g 812 klasės miltų
  • 30 g 405 klasės miltų
  • 80 ml šalto vandens
  • 80 ml šalto riebaus pieno
  • 45 g cukraus
  • 30 g sviesto
  • 6 g druskos
  • 9 g šviežių mielių
  • 1/2 šaukštelio medaus
  • Laminavimui 170g 83% rieb. sviesto

Gamybos eiga

  1. Tešlos gaminimas. Sumaišome miltus, cukrų, druską, mieles, medų su šaltu vandeniu ir pienu. Išminkome tešlą, sudedame kambario temperatūros sviestą ir minkome dar 3-4 min.
  2. Iš tešlos suformuoti diską, įvynioti į plėvelę ARBA sudėti į 18x20cm šaldymo maišelį ir tolygiai iškočioti. Padėti į šaldymo kamerą 1 valandai. Po tlaikyti šaldytuve bent 12 val.
  3. Iš kepimo popieriaus suformuoti 20x20 cm vokelį, jame išdėlioti kambario temperatūros sviestą ir tolygiai iškočioti, kad gautųsi kvadratas. Padėti į šaldytuvą.
  4. Sekančią dieną palaikome tešlą kokias 20 min kambario temperatūroje, sviestą apie 10. Sviestas turi tvirtas, bet šiek tiek lankstus, kad nelūžtų.
  5. Ant lengvai miltuoto paviršiaus iš tešlos iškočioti 20x60cm stačiakampį. Per vidurį uždėti lengvai pamiltuotą sviesto kvadratą. Jį užkloti tešla, šiek tiek spustelti.
  6. Iškart daryti 1 turn’ą. Tešlą pasukti 90 laipsnių kampu ir kočioti tik į ilgį iki 60 cm, plotį išlaikant 20 cm. Nuolatos tikrinti, kad tešla neliptų prie stalviršio ir jį lengvai miltuoti.
  7. Nupjauti nelygius tešlos kraštus. Tada paimti už apatinės dalies ir lenkti iki 3/4 viso ilgio. Likusia dalimi užkloti iš viršaus (gausis knygutė). Lengvai įspausti kočėlu, suvynioti į plėvelę, dėti į kamerą 20 min ir 40 min šaldytuvan.
  8. 2 turn’as. Kartoti kočiojimą ir lankstymą bei apipjovimus dar kartą (tešlą pasidedant ant stalviršio kaip knygą ir kočiojant tik į ilgį). Tada šaldymo kamera 20 min ir šaldytuvas 40 min.
  9. 3 turn’as. Kartoti tą patį procesą, tik dėti į kamerą 20 min + 1,5 val į šaldytuvą.
  10. Formavimas. Tešlą kočiojame į ilgį apie 40 cm ir į ploti apie 20-25 cm.
  11. Liniuote atsimatuojame krosanų tešlos trikampius. Apačia - 10 cm, viršus - 5 cm. Supjaustome trikampius. Apatinėje dalyje padarome po nedidelę įpjovą, tešlą ištempiame, viršutinį galą priklijuojame prie stalviršio ir pradedant nuo apatinės dalies susukame krosaną, išdėliojame ant keimo popieriumi išklotos skardos.
  12. Fermentavimas. Į išjungtą orkaitę dedame skardą su krosanais, o ant prkaitėa dugno - indą. Jį pripilame verdančio vandens. Jei turite termometrą - ideali orkaitės temperatūra tarp 26-28 laipsnių. Jei nukrenta žemiau 26 - į indą įpilkite stiklinę karšto vandens, jei pakyla virš 28 - trumpam praverkite orkaitės duris. Fermentuojame 3 valandas. Jei nesinori taip žaisti - fermentuojame tiesiog uždarytoje orkaitėje be vandens, tik krosanai nesigaus tokie geri.
  13. Kuomet iškyla bent dvigubai, patepame kiaušinio plakiniu ir kepame 190 laipsnių prkaitėje 17-20 min.