
Na kulinarai ir kulinarės, ar dar nepavargote nuo vasaros? Nepatikėsite, bet aš tai tikrai ne! Įpusėjus vasarai noriu pakalbėti su jumis dvejomis temomis. Pirmiausia, kad kepimas ant grotelių taptų dar lengvesniu procesu, o patiekalai žavėtų dar labiau, noriu su jumis pasidalinti savo mėgstamais grilio patarimais (gal ir šiokiomis taisyklėmis).
Šių dalykų mane išmokė darbas virtuvėje, visas kalnas sugadintų patiekalų ar tiesiog praktika. Patarimai pakankamai paprasti, tačiau labai svarbūs, tad kviečiu su jais susipažinti, pažadu, sunku nebus!
Grilio patarimai
- Pirmiausia labai rekomenduoju nepagailėti kelių eurų ir investuoti į kokybiškas metalines žnyples ir į metalinį grotelių valymo šepetėlį.
- Niekada nepamirškite ir nepatingėkite prieš kepimą nušveisti grotelių. Tokiu būdų neužteršite kepamo maisto ir jis taip nelips prie jų. Jei neturite šveistuko, galite paimti gabalėlį aliuminio folijos, suvynioti ją į gumuliuką ir suėmę jį kepimo žnyplėmis nesunkiai nušveisite groteles. Dar mėgstu visuomet prieš kepimą groteles ištepti aliejumi – tokiu būdu būnu garantuotas, kad kepamas maistas neprilips prie jų ir galėsiu lengvai vartyti kepsnius.
- Užkurdamas ugnį niekada nenaudoju degaus skysčio, man pats patogiausias ir greičiausias metodas – ekologiški ugnies uždegtukai. Tai tokios aliejuje išmirkytos medžio drožlių/dulkių kaladėlės, kurios lengvai užsidega ir dega pakankamai ilgai, kad uždegtų šalimai esančias malkas ar anglis.
- Prieš kepdamas žarijas sustumdau taip, kad sudaryčiau dvi skirtingas kaitros zonas: kaitresnę ir vėsesnę. Pagrindiniam kepimui visuomet naudoju didesnės kaitros zoną, o vėsesnė labai tinkama šiltai laikyti jau iškepusius mėsos gabalėlius, lydyti sūrį ant mėsainių, skrudinti bandeles ar šildyti daržoves.
- Kaitrą nustatyti galite palaikydami ranką apie 10 cm virš kepimo grotelių. Jei ranką išlaikote 2 sekundes arba mažiau – temperatūra aukšta. Jei 5 sekundes – vidutinė, jei 10 ir daugiau – žema.
- Prieš dedant kepti mėsos paplotėlius mėsainiams mėgstu nykščiu juose padaryti po nedidelę duobutę. Kadangi mėsa kepdama pučiasi ties centru, dažnai mėsainiai per daug iškyla ir gaunasi ‘kuproti’. Padarius įspaudą mėsa iškyla tolygiai, tampa patogiau ant viršaus krauti pagardus ir jie nenukrenta.
- Kepant įvairius šašlykus ar daržovių iešmelius svarbu kad juose mėsa liestųsi, tačiau nebūtų labai tankiai suspausta. Tokiu būdu keps tolygiai ir neišsausės.
- Žalią mėsą pjaustykite ir ruoškite ant atskiros, tik tam reikalui skirtos, pjaustymo lentelės. Ir jokiu būdu jau apkepusios mėsos nešlakstykite tuo pačiu marinatu, kuriame marinavosi mėsa. Patikėkite, žalia ir iškepusi mėsa tarpusavyje nedraugauja, nes gali įvykti kryžminė tarša, o tada, geriausiu atveju, pradės skaudėti pilvuką.
- Mėsos marinavimas neturėtų užtrukti ilgą laiką. Jei marinatui naudojate kefyrą, jogurtą, citrusų sultis, ar įvairius actus, marinuokite ne ilgiau kaip 12 valandų. Paprasčiausiai nėra tikslo ilgai marinuoti, kadangi per tiek laiko mėsa pakankamai suminkštėja, įgauna skonio, o marinuojant ilgiau, marinatas ją pradeda skaidyti ir mėsa tampa vis panašesnė į košę.
- Jei nusprendėte marinatą pasigaminti patys – pagrindinė taisyklė yra rūgšties ir aliejaus santykis. Marinatui naudoju 1 dalį rūgšties (actas, kiviai, citrusų sultys) ir 3 dalis aliejaus, o po to jau įvairūs prieskoniai. Actas suminkština mėsą, aliejus ją padaro sultingesne, o prieskoniai praturtina skonį.
- Kepant mėsą man vienas iš nuostabiausių garnyrų yra ant grotelių keptos daržovės. Baklažanus, cukinijas, grybus, svogūnus, morkas, paprikas ir kitas kietas daržoves supjaustykite juostelėmis ar griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais. Kepkite ant grotelių, iešmelių ar grill keptuvėje apie 10 minučių.
- Niekada nedėkite iškepusios mėsos šalia žalios mėsos arba į neišplautą indą, kuriame prieš tai buvo žalia mėsa, nes gali įvykti kryžminė tarša nuo kurios galite apsinuodyti.
- Iškepusią mėsą visuomet, bent 10 minučių, paliekame pailsėti (geriausiai uždengtą folija), nes iškart ją prapjovus išbėga didelė dalis sulčių.
Jei jaučiatės įgavę naujų žinių, kviečiu pritaikyti jas praktikoje ir išbandyti šį be galo nesunkų būdą, kaip be didelio vargo galite pamaitinti didelį būrį draugų gamtoje arba namuose. Aš jį vadinu – DEŠRAINIŲ VAKARĖLIU. Norint jį paruošti jums prireiks grilio, šašlykinės ar, tiesiog, paprastos keptuvės ir dar šio bei to. Dešreles iškepame, bandeles paskrudiname, išdėliojame į lėkštę, o šalimais patiekiame įvairius pagardus, išdaliname servetėles ir kiekvienas pagal savo skonį turi susikurti mėgstamą dešrainį. Na sutikite, tikrai smagu! Šį kartą keldamas draugams dešrainių vakarėlį juos nustebinau tokiais pagardais:
- Skrudinti svogūnai;
- Mažais kubeliais pjaustyti balti svogūnai;
- Marinuoti raudonieji svogūnai (marinatui: 4 šaukštai obuolių acto, 8 šaukštai vandens, šaukštelis cukraus, druska ir pipirai);
- Smulkinti svogūnų laiškai;
- Tarkuotas sūris;
- Pomidorų griežinėliai;
- Marinuotų agurkų juostelės;
- Marinuoti ir švieži čili pipirai;
- Saulėgrąžų daigai;
- Bulvių traškučiai;
- Jautienos čili troškinis (500g jautienos faršo, 400ml konservuotų pomidorų, 2 šaukštai pomidorų pastos, 250ml jautienos sultinio, 2 šaukštai rūkytos paprikos, 1 šaukštas maltos kalendros, 1 šaukštas džiovinto raudonėlio, 1/2 svogūno, 1 česnako skiltelė. Mėsą, svogūną ir česnaką apkepame, supilame kitus ingredientus ir verdame 30 min).
- Įvairūs padažai.

Man šis dešrainių patiekimo būdas labai patinka, kadangi tai yra puiki proga šiek tiek pravalyti šaldytuvą, nes su dešrainiais galima patiekti įvairiausias daržoves (pjaustytas kopūstas, ant keptuvės kepintos paprikos ar cukinijos, tarkuotos morkos su acto ir aliejaus padažu ar panašiai) bei užsilikusius padažus. Tiesiog pasitelkite savo fantaziją, o pats valgymo procesas, kuomet kiekvienas valgytojas ‘susikonstruoja’ savo dešrainį kelią papildomą džiaugsmą. Ir būtinai išbandykite šį vakarėlį pasidaryti gamtoje, garantuoju, kad patiks tiek jums, tiek svečiams. O jei reikės padažiukų, dešrelių ir kitų griliui reikalingų produktų bei priemonių, apsilankykite “LIDL” prekybos centruose. Aš ten visuomet randu kažko naujo ir įdomaus, o kol už lango vasara, ten galima sutikti ir “Grill & Fun” produktų liniją, kuri būtent ir pritaikyta skaniams ir jaukiams pasibuvimams gamtoje!
#LidlPartnerystė