
Taigi, jei dar netyčia nepastebėjote, vasara jau atėjo. O su vasara, kaip žinia, į lauką iškeliauja ir šašlykinės, griliai ir kiti kepimo ant grotelių ar barbekiu rakandai.
Tiesą pasakius, ne be reikalo išskyriau kepimą ant grotelių ir barbekiu, nes tai yra du skirtingi dalykai – jei tiksliau, skirtingo kepimo metodai, kurios žmonės dažnai maišo, tad šiandien noriu būtent pakalbėti šiek tiek plačiau apie tai ir tikiuosi praplėsti jūsų akiratį!
Jei trumpai, kokie yra pagrindiniai kepimo ant grotelių ir barbekiu skirtumai? Atsakau. Kepimas ant grotelių (arba tiesiog grilinimas) – labai paprastas kepimo būdas virš ugnies arba karštų žarijų. Tuo tarpu barbekiu – ilgas ir gerokai sudėtingesnis kepimo būdas virš netiesioginės kaitros (kepimui naudojamos uždaros kepsninės su karščio deflektoriais ar rūkyklos). Dažniausiai kepant barbekiu būdu gamyba užtrunka, nes kepimas vyksta žemoje temperatūroje. Tokiu būdu patiekalas sugeria dūmo aromatą, naudojamus prieskonius, bei lėtai ir tolygiai kinta kepamo produkto struktūra, dėl to galutinis kepinys būna ypatingai sultingas ir tiesiog tirpstantis burnoje. Barbekiu labiausiai tinkamas didesniems mėsos gabalams – šonkauliams, kumpiams, plėšytai kiaulienai, o kepimas ant grotelių mažesniems ir greičiau iškepantiems produktams, tokiems kaip mėsainiai, daržovės, jūros gėrybėms.
Atkreipiau dėmesį, kad paskutiniu metu mūsų šalyje pradėjo sparčiai populiarėti barbekiu. Išies, tai įdomus kepimo būdas, tad norėčiau šiek tiek pakalbėti apie jo kilmę. Kiek man teko domėtis, jo ištakos siekia 17 amžiaus Jamaiką kur ant anglių kelias valandas būdavo kepamos ‘cielos’ kiaulės, kurios nuolat buvo tepamos vyno ir pipirų mišiniu, naudojant lapės uodegą (na čia vietoj teptuko).
Ilgai netrukus šis kepimo būdas atkeliavo ir į JAV, kurį atsigabeno juodaodžiai imigrantai ir po šalies nepriklausomybės 18 amžiuje plačiai paplito po naujai sukurtas valstijas. Barbekiu ypač buvo populiarus varguomenės tarpe, kadangi kepimui naudojamos nebrangios mėsos dalys ir buvo galima nesunkiai pamaitinti dideles šeimas. Bėgant metams, barbekiu išpopuliarėjo visoje šalyje ir ilgainiui visame pasaulyje, tačiau net ir šiomis dienomis barbekiu šaknis ypač giliai yra įleidęs būtent pietinėse JAV valstijose.

Kalbant apie kepimą ant grotelių, sunku nusakyti kada šis kepimo metodas buvo pradėtas, tačiau manoma, kad prieš kelis šimtus tūkstančių ar net kelis milijonus metų, kuomet urviniai žmonės pastebėjo, kad palaikius ilgiau mėsą virš ugnies ji tapdavo skanesnė ir lengviau virškinama. Beje, mokslininkai spėja, kad yra labai tikėtina, kad jie tai išmoko paragavę miško gaisre sudegusio gyvūno mėsos. Bet kokiu atveju, šis kepimo būdas egzistavo ilgą laiką ir šiuo metu yra labiausiai paplitęs visame pasaulyje.
Asmeniškai man patinka tiek kepimas ant grotelių, tiek barbekiu. Žinoma, reikia rinktis tinkamus produktus ir svarbiausia nebijoti eksperimentuoti. Kadangi vasara, kviečiu visus leisti daugiau laiko gamtoje, su šeima, neskubant vartyti mėsytę ir jausti tuos visus skanius aromatus. O jei reiks pagalbos randant kokybiškų pagardų, mėsos ar grill reikmenų – visada galite apsilankyti “LIDL” prekybos centruose. Ten jie turi tikrai platų GRILL & FUN produktų linijos asortimentą, kuris tikrai pasitarnaus kepant tiek ant grotelių, tiek barbekiu būdu.

#LidlPartnerystė