Ačiū draugams iš “Maggi”, kad vis nepamiršta ir pakvietė į dar vieną labai šaunų renginį. O renginys buvo tikrai įdomus ir naudingas. Šį kartą ir vėl virtuvėje vadovavo Gian Luca Demarco, kuris renginio metu saujelei maisto tinklaraštininkų ir dideliam pulkui moterų iš Tarptautinės Vilniaus Moterų Asociacijos pristatė kelis neeilinius Velykinius patiekalus.
Asmeniškai labai patiko ispanų virtuvės pasididžiavimas – tarta de Pascualina (rikotos, kiaušinių ir špinatų pyragas). Dar gaminome orkaitėje keptą ėriuką prancūziškai bei paprastą itališką desertą su virtais (ir neluptais!) kiaušiniais. Žodžiu, tikrai įdomūs reikalai! Štai jums pilni ir išsamūs receptai. Būtinai pasidalinkite atsiliepimais.
Ispaniškas pyragas su rikota, špinatais ir kiaušiniais
Ingredientai:
– 1,5 kg špinatų,
– 500 g rikotos,
– 12 vnt. vidutinio dydžio kiaušinių,
– 190 g tarkuoto parmezano,
– 0.5 vnt. svogūno,
– 3 šakelės mairūno,
muskato riešuto (pagal skonį),
– „Maggi“ persilado prieskonių,
– maltų juodųjų pipirų ir druskos,
– 25 g ypač tyro alyvuogių aliejaus,
– sluoksniuotos tešlos (4 lakštai, 2 po ~300 g, 2 po ~180 g).
Į įkaitintą keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, špinatų lapus ir kepti, kol špinatai išgarins vandenį. Tada juos pagardinti persilado prieskoniais. Kelias minutes pakepus, ugnį išjungti. Špinatams atvėsus, nusausinti juos kiaurasamtyje ir susmulkinti. Į jų masę įmušti du kiaušinius, įberti 50 g tarkuoto parmezano, šviežio mairūno lapelius, taip pat užberti persilado prieskonių ir viską gerai išmaišyti. Į kitą indą sudėti rikotą, įmušti tris kiaušinius, įdėti 90 g parmezano, įtarkuoti muskato riešuto ir įberti šiek tiek druskos. Gerai išmaišyti.
300 g sluoksniuotos tešlos plonai iškočioti, ištepti 30 cm skersmens kepimo skardą alyvuogių aliejumi ir padengti skardos dugną ir sieneles tešla. Padengti pirmąjį tešlos lakštą aliejumi, ant viršaus uždėti kitą plonai iškočiotą 300 g tešlos lakštą ir leisti gerai priglausti.
Ant tešlos šaukštu tolygiai paskirstyti špinatus, ant špinatų tolygiai paskirstyti rikotą. Rikotoje šaukštu padaryti septynis negilius „šulinius“: vieną centre, šešis aplinkui. Į juos atsargiai įdėti po vieną likusių kiaušinių trynį, jų nepraduriant. Į likusius kiaušinio baltymus įberti druskos, juos lengvai paplakti ir užpilti masę ant rikotos, padengiant visą paviršių. Pabarstyti torto paviršių likusiu tarkuotu parmezanu.
Plonai iškočioti likusius du tešlos lakštus (po 180 g). Pirmu lakštu uždengti pyragą, tešlos paviršių ištepti alyvuogių aliejumi ir paskutiniu lakštu dar kartą pilnai uždengti pyragą. Pyrago paviršių ištepti alyvuogių aliejumi, užlenktus tešlos kraštus „paspausti“ šakute.Įkaitinti orkaitę iki 180 oC ir kepti pyragą ant žemiausios lentynos 55 min.
Ėriukas prancūziškai
Ingredientai:
– 600 g sausų baltųjų pupelių,
– 50 g sviesto,
– 1 kg ėriuko,
– 1 svogūno,
– 3 gvazdikų galvučių,
– druskos, pipirų,
– česnako skiltelės,
– „Maggi“ persilado prieskonių ir 20 g žolelių mišinio (petražolių, peletrūno, kalendros ir laiškinio česnako);
– „Maggi Bio“ daržovių sultinio.
Nulupti svogūną ir įsmeigti į jį gvazdikų galvutes. Pamerkti pupeles į šalto vandens vonią per naktį kartu su svogūnu, česnako skiltele. Nuplauti pupeles ir virti jas pusantros valandos, tada nupilti vandenį, įberti druskos, pipirų ir palikti pastovėti.
Padalinti į dvi lygias dalis sviestą ir palikti atšilti iki kambario temperatūros. Ėrieną įtrinti persilado prieskoniais, aptepti pirmąja dalimi sviesto ir padengti visą paviršių smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepti mėsą orkaitėje 220 temperatūroje 50 minučių, dažnai apipilant ją kepimo metu susidariusiomis sultimis.
Išėmus mėsą iš skardos, pašildyti kepimo metu susidariusį skystį pačioje kepimo skardoje. Įpilti vieną stiklinę paruošto daržovių ekologiško sultinio ir virti maišant bei atlipinant prie dugno prilikusias žoleles. Virti tol, kol išgaruos maždaug pusė skysčio. Skystį nukošti, pasūdyti ir įberti pipirų. Į pupeles įdėti likusį sviestą, pupeles paskirstyti lėkštėje, ėriuko koją serviruoti ant viršaus. Padažą patiekti šalia.
Itališkas pyragas, su dažytais kiaušiniais viduje
Ingredientai:
– 150 g cukraus,
– 500 g miltų,
– 1 kiaušinis,
– 100 g tyro alyvuogių aliejaus,
– 100 g pieno,
– 8 g kepimo miltelių,
– 1 citrinos žievelė.
Glaistui:
– 50 g kiaušinio baltymo,
– 5 g citrinų sulčių,
– 200 g cukraus pudros.
Papuošimui:
– spalvoti pabarstukai,
– 4 kiaušiniai.
Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cukrumi. Įtarkuojame citrinos žievelę. Dedame kiaušinius. Pilame alyvuogių aliejų, pieną ir viską maišome. Suformuojame kamuoliuką, įvyniojame jį į maistinę plėvelę ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje apie 30 min.
Per tą laiką išsiverdame kiaušinius, skirtus puošimui.
Tešlą padaliname į 12 lygių dalių (maždaug po 75 g). Iš kiekvienos formuojame pailgą, maždaug 30cm ilgio, „dešrelę“. Sugrupuojame jas po 3 ir sulipdome viename gale (turi būti panašu į plaukų padalijimą pinti kasą). Tuomet piname pyrago juostas ir suformuojame kasą. Sujungiame abu kraštus, kad gautųsi vainikas. Dedame pyragėlius į kepimo skardą. Į kiekvieno vidurį dedame po virtą kiaušinį ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Tuo metu ruošiame glaistą. Kiaušiniųbaltymus lengvai suplakame su citrinų sultimis, tada įmaišydami po šaukštą sudedame ir išplakame visa cukraus pudrą. Ant iškepusių pyragų dedame glaistą, barstome pabarstukus.