Paskutiniu metu vis daugiau dėmesio pradėjau kreipti į perkamų mėsos gaminių (kumpio, dešros) kokybę. Visuomet jų būdavo pilnas šaldytuvas ir dažnai tie gaminiai nepasižymėdavo superine kokybe.
Ko gero jų atsivalgiau ir su laiku sugebėjau išsiugdyti, manau, labai gerą įprotį: tokių gaminių pradėjau pirkti gerokai mažiau, bet tuo pačiu žymiai kokybiškesnių. Vienas iš tokių produktų, be kurio neįsivaizduoju savaitinio apsipirkimo – vytintas kumpis (dažniausiai ispaniškas Serano). Tad šiandien noriu trumpai jums papasakoti apie šį skanumyną ir ką su juo gaminu.
Pradžiai šiek tiek istorijos. Serano – išvertus iš ispanų kalbos reiškia ‘kilęs iš kalnuotos vietovės ar kalnų grandinės’. Būtent tokiose vietovėse dar prieš Kristų senovės Keltų civilizacija pradėjo sūdyti kiaulieną ir vytinti ją kalnų ore. Tuo metu tai buvo daroma naudojant laukinės (juodos), tik gilėmis mintančios Iberico kiaulės mėsą ir šie kumpiai iki pat 19 amžiaus buvo vadinami Iberico kumpiais. Žinoma, tai buvo prabangos prekė, tad išplitus naujos veislės, naminėms kiaulėms ir pradėjus iš jų gaminti kumpius, kurie pradėti vadinti Serano kumpiais, būtent šio produkto populiarumas ir suvartojimas tiek Ispanijoje, tiek visame pasaulyje staigiai šovė į viršų.
Šiandien Serano kumpis vadinamas tikru Ispanijos lobiu. Kokybiška kiauliena išsūdoma naudojant jūros druską ir tuomet mėsa laikoma pakabinta 8-12 mėnesių arba ir ilgiau. Nukabintas kumpis statomas į specialų stovą ir pjaustomas plonomis juostelėmis. Prieš valgant rekomenduojama palaikyti kambario temperatūroje bent 10 minučių, kad šiek tiek sušiltų ir lengviau tirptų burnoje.
Kalbant apie skonines sąvybes – kumpis labai kvapnus, šiek tiek sūrus (bet ne per daug) ir tuo pačiu lengvas bei natūralus. Lyginant su itališku Prosciutto šis kumpis turi mažiau riebalo, tad turi tvirtesnę tekstūrą ir yra labiau tinkamas naudoti kepimui. Žinoma, geriausiai šio kumpio skoninės savybės atsiskleidžia valgant jį vieną, tačiau noriu su jumis pasidalinti keliais greitais užkandžiais su šiuo gardumynu, kuriuos ypač mėgstu.
Ispaniškos brusketos su pomidorais ir serano kumpiu
Ingredientai:
– sauja vyšninių pomidorų;
– 1 skiltelė česnako;
– mėgstamo šviesios duonos (aš naudoju ciabatta);
– šiek tiek druskos ir pipirų;
– 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
– kelios riekelės serano kumpio.
Pomidorus supjaustome mažais kubeliais, sumaišome su smulkintu česnaku, druska, pipirais ir alyvuogių aliejaus. Šias pomidorų salotas dedame ant skrudintos šviesios duonos ir užklojame serano kumpiu.
Meliono gabalėliai su serano kumpiu
Ingredientai:
– Mėgstamas melionas;
– Kelios juostelės serano kumpio;
– šiek tiek druskos ir pipirų.
Melioną supjaustome nedideliais kubeliais arba juostelėmis, apvyniojame serano kumpiu ir apibarstome druska ir pipirais.
Kepti smidrai su serano kumpiu
Igredientai:
– Keli smidrų stiebai;
– Kelios juostelės serano kumpio;
– šiek tiek druskos ir pipirų;
– šlakelis kokybiško alyvuogių aliejaus patiekimui.
Kiekvieną smidrų stiebą, laikydami už galų, lenkiame kol lūžta. Apatinė nulūžusi dalis (storesnė) dažniausiai būna sumedėjusi, tad mums jos neprireiks. Likusias dalis apvyniojame serano kumpiu ir kepame vidutinės kaitros keptuvėje kol kumpis apskrunda. Patiekiame apibarstę juodais maltais pipirais bei trupučiu druskos ir apšlakstę alyvuogių aliejumi.
Žinoma, šį kumpį maisto gamyboje galima panaudoti tikrai daug kur, tačiau tai yra mano mėgstamiausi greiti užkandžiai, kurių niekada neatsisakau. Beje, kaip tik šią savaitę į “LIDL” prekybos centrus atvyko visas gausybė Iberijos pusiasalio gardumynų tarp kurių yra ir ypač kokybiško Serano kumpio. Kumpis tikrai pasakiško skonio, nes brandintas net 16 mėnesių. Kaina taip pat nėra didelė, tad siūlyčiau išbandyti.
#LidlPartnerystė
omentarai
Sveiki,
labai įdomūs Jūsų receptai paprasti ir lengvai pagaminami, ypatingai patinka aprašymai ir supažindinimai su produktais.
Sėkmės Jūsų kūrybai ir pateikti mums daugiau receptų.
Virginija, ačiū jums labai už gražius žodžius! Būtinai pateiksime! 🙂
Sveiki, niekada negaminau serrano su smidrais ir smidrų apskritai, tad norėjau paklausti, ar prieš apkepant juos reikia apvirti, ar kepate žalius?
Visada kepu žalius. 🙂