Šiam receptui įkvėpimo sėmėmės iš tolimosios Kambodžos ir iš ten populiarių žuvies salotų. Tradiciškai šios azijietiškos salotos gaminamos su marinuota žuvimi. Kadangi lauko kepsnių sezoną jau pradėjome, nusprendėme šiek tiek pakoreaguoti receptą pagal save ir žuvį kepti ant grotelių. Prekybos centre kaip tik atradome Žuvėjos naujienų (taip, atspėjote – ir vėl šamas!) – jau išmarinuotų ir paruoštų gaminimui šamo gabalėlių, kurie pasirodė labai įdomūs dėl egzotiškų ir natūralių marinatų. Kadangi išsirinkti iš jų buvo labai sunku, nusprendėme išbandyti visus tris produktus. Kodėl? Nes egzotiškos skonių kombinacijos pasirodė ypač patrauklios mūsų skoniui! Po ilgų svarstymų nusprendėme, kad prie gaminamų salotų labiausiai tiks šamo filė gabalėliai su mangų ir čili marinatu. Pasirodo, neprašovėme! Žuvis iškepė greitai, buvo sultinga, kvapni ir turėjo pakankamai ryškų mango poskonį, kas mums labai patiko.
Kalbant apie salotas, jos puikiausiai derėjo prie žuvies, buvo labai gaivios ir traškios, o azijietiško stiliaus padažas, kuris buvo vos iš 3 ingredientų, buvo tiesiog wow! Taigi, siūlome išbandyti šį derinį.
Azijietiško stiliaus salotos su ant grotelių keptu šamu. Tikrų tikriausias vasaros patiekalas.
- 100 g balto kopūsto
- 100 g mėlyno kopūsto
- 80 g icebergo salotos
- 1 morka
- 1/4 ilgavaisio agurko
- 1-2 svogūnų laiškai
- 1/2 žalios paprikos
- 2-3 šviežio baziliko šakelės
- nedidelis pundelis šviežios kalendros
- 250 g marinuotų šamo filė gabalėlių
- 2 šaukštai skrudintų žemės riešutų
- šiek tiek aitriosios paprikos
- 1 laimo sultys
- 1,5 šaukšto rudojo cukraus
- 1 šaukštas sojos padažo arba žuvies padažo
Pirmiausia pasiruošiame padažą, salotinėje sumaišydami visus padažo ingredientus.
Tuomet šiek tiek pasidarbuojame peiliu: plonomis juostelėmis supjaustome kopūstus, icebergo salotą ir žalią papriką. Susmulkiname svogūnų laiškus, šviežią kalendrą ir baziliką.
Stambia tarka sutarkuojame morką. Agurką perpjauname išilgai ir, šaukšteliu išgramdę sėklas, supjaustome juostelėmis.
Visas paruoštas daržoves ir žoleles suberiame į indą su padažu ir rankomis labai gerai išmaišome. Maišydami šiek tiek paspaudžiame, kad iš daržovių išbėgtų sultys ir susimaišytų su padažu - taip salotos taps dar skanesnės.
Išmaišytas salotas paliekame 10 minučių pastovėti, o tuo metu sumauname šamo filė gabalėlius ant medinių iešmelių (jei kepsime ant ugnies, prieš tai juos 30 min užmerkiame vandenyje, kad nesudegtų) ir kepame 10 minučių ant grotelių, kelis kartus apversdami, kol žuvis gražiais apskrunda.
Šamo iešmelius patiekiame su salotomis, apibarstytomis žemės riešutais ir aitriąja paprika bei, jei trūksta, aplaistome laimo sultimis.