Pad Thai – tikras Tailando virtuvės pasididžiavimas, kulinarinis paveldas, kuris įprastai gaminamas gatvėje. Nuraminsime, dėl šio patiekalo jums į gatvę eiti nereikės, viską labai lengvai ir greitai galėsite pasigaminti savo virtuvėje, tik prireiks kelių nevisai tradicinių ingredientų, tačiau jų surasite nesunkiai. Jei kils klausimų, būtinai kreipkitės į mus, pagelbėsime!
Kalbant apie patį patiekalą, mums tai yra tobulybė, kadangi jame slypi tiek daug skonių ir skirtingų tekstūrų. Tai sūriai, saldžiai, rūgščiai aštrus patiekalas, kuriame labai tinka riešutų traškumas, ryžių makaronų tąsumas, krevečių ir tofu minkštumas ir svogūnų laiškų gaivumas – tiesiog tikra palaima – paragaukite ir įsitikinsite. Beje, tradiciškai Pad Thai gaminamas azijietiškoje keptuvėje (wok’e), tad jei jį turite – nuostabu, o jei ne – apsvarstykite apie jo įsigijimą. Ši keptuvė nėra brangi, o turint ją, galite pasidaryti begalybę skanių azijietiškų patiekalų (tokių kaip šis ar šis) vos per kelias minutes.
Tikrų tikriausia klasika iš saulėtojo Tailando.
- 1 šalotas arba raudonas svogūnas
- 200 g tofu sūrio
- 100 g ryžių makaronų
- 2 kiaušiniai
- 12-14 nevirtų krevečių be kiauto (jei naudojame šaldytas - atitirpiname)
- 4-5 svogūnų laiškai
- 200 g koncervuotų sojos pupelių daigų (labai rekomenduojame šviežius)
- 2 šaukštai sūdytų, kepintų žemės riešutų
- 1 laimas
- 1 šaukštelis cukraus
- šiek tiek džiovinto čili
- šiek tiek aliejaus kepimui
- 3 šaukštai palmių cukraus (arba smulkaus rudo cukraus)
- 3 šaukštai žuvies padažo
- 3 šaukštai tamardinų tyrės arba padažo (arba laimo sulčių)
Kadangi pad thai iškeps vos per kelias minutes, labai svarbu visus ingredientus būti pasiruošus iš anksto ir viską tiesiog sudėti į karštą azijietišką keptuvę atėjus tinkamam momentui.
Pirmiausia inde su šaltu vandeniu 15 minučių užmerkiame ryžių makaronus.
Tuomet imamės padažo. Atskirame inde maišome padažo ingredientus (palmių arba rudą cukrų, žuvies padažą ir tamardinų tyrę/padažą ar laimo sultis), kol ištirpsta cukrus. Sumaišę padažą, būtinai paragaujame ir jame turime jausti tris skonius: sūrumą, saldumą ir rūgštumą. Padedame į šalį.
Svogūną arba šalotą supjaustome smulkiais kubeliais, svogūnų laiškus nedideliais griežinėliais, tofu sūrį nedideliais kubeliais. Taip pat susmulkiname sūdytus kepintus žemės riešutus.
Įkaitiname azijietišką keptuvę, kad net dūmelis rūktų, pilame šiek tiek aliejaus kepimui, suberiame tofu ir pakepame kelias minutes, kad apskrustų. Labai svarbu nemažinti kaitros, o visą patiekalą kepti ant aukščiausios - tik nepamirškite nuolat maišyti, nes prisvils.
Po kelių minučių suberiame smulkintą svogūną ar šalotą, pakepame 2 minutes, tada sudedame nukoštus ir išmirkytus ryžių makaronus, pilame pasigamintą padažą ir kepame maišydami 1 minutę. Jei makaronai išsausėja, pilame kelis šaukštus vandens.
Tuomet makaronus sustumiame į keptuvės kraštus ir į jos vidurį įmušame kiaušinius. Kuomet iškepa, sumaišome su makaronais.
Į tą pačią keptuvė sudedame krevetes ir maišydami kepame 3 minutes.
Galiausiai suberiame smulkintus svogūnų laiškus, sojų pupelių daigus ir viską išmaišome paskutinį kartą.
Krauname į lėkštes, apibarstome cukrumi, smulkintais žemės riešutais, čili pipirais ir šlakeliu laimo sulčių.