Prisipažinsiu, esu labai didelis avižinių batonėlių megėjas ir jų visuomet turiu namuose. Išties labai patogu, kuomet grįšti po darbo ir nori greitai kažką užkąsti arba pramiegi žadintuvą ir supranti, kad, ko gero, šiandien būsi be pusryčių. Va tokiomis situacijomis avižiniai batonėliai dažnai išgelbėja.
Žinoma, užkandis geras, tačiau, jei atvirai, tai man nelabai patinka, kad pirktiniuose avižų batonėliuose labai dažnai būna daug pridėtinio cukraus. Va nuo to ir gimė idėja – pasigaminti avižinius batonėlius namuose pačiam. Na žinokite gaminimas buvo labai nesudėtingas, o galutinis rezultatas tikrai nustebino. Skonis – super, tekstūra – puiki, o sudėtis – ideali, nes gamindamas nenaudojau nei cukraus, miltų ar sviesto.
Tik atkreipkite dėmesį, kad naudojau dviejų rūšių avižų dribsnius. Taip dariau dėl kelių priežasčių: 1. greitai paruošiami dribsniai (smulkesni) puikiai susimaišė su datulių mišiniu ir labai gerai ‘suklijavo’ batonėlius, ko nepavyko labai gerai padaryti vien tik su rupesniais dribsniais. 2. Rupesni avižų dribsniai yra ilgiau virškinami ir nuo jų sotumas išlieka ilgiau. Tuo tarpu smulkesni – greičiau virškinami ir greičiau suteikiantys energijos. Dėl to, nuo šių batonėlių galima greitai pasisotinti ir sotumas išlieka ilgai. Beje, visai neseniai atradau AUGA produkciją ir šį kartą pasirinkau jų Lietuvoje užaugintus EKOLOGIŠKUS, viso grūdo dribsnius. Na žinokite ne tik, kad pakuotė graži, bet ir turinys labai patiko ir oi kaip tiko šiame recepte! Taigi, pasiraitojame rankoves ir keliaujame į virtuvę.
Labai nesunkiai pagaminami batonėliai, o jų skonis žyyymiai geresnis negu pirktinių!
- 165 g didelių, minkštų datulių
- 60 ml klevų sirupo (arba medaus)
- 100 g migdolų
- 60 g džiovintų spanguolių
- 60 g riešutų sviesto (be riešutų gabalėlių)
- 90 g viso grūdo avižų dribsnių
- 45 g viso grūdo greitai paruošiamų avižų dribsnių
- žiupsnelio druskos
Pirmiausia, kad avižos taptų traškesnės ir įgautų lengvą skrudinimo poskonį, jas tolygiai supilame į kepimo popieriumi ar aliuminio foliją išklotą kepimo skardą ir paskrudiname 180 laipsnių kaitros orkaitėje 10-15 min (arba kol šiek tiek paruduoja).
Tuomet, Iš datulių išimame kauliukus, sudedame į maisto trintuvą, supilame klevų sirupą ir sutriname į košytę.
Taip pat mikrobangų krosnelėje ar nedideliame puode pašildome riešutų sviestą, kad suminkštėtų.
Atskirame inde sumaišome paskrudintas, šiek tiek pravėsusias, avižas su visais kitais ingredientais ir supilame gautą mišinį į kepimo popieriumi ar maistine plėvele išklotą indą, kad būtų patogiau išimti (aš naudojau 20×15 cm dydžio).
Batonėlių masę labai kruopščiai išlyginame ir šaukštu ar mentele suslėgiame. Tuomet padedame į šaldytuvą 20 minučių. Ištraukę supjaustome į norimo dydžio batonėlius ir juos laikome sausai arba šaldytuve.