Artėjančių švenčių proga iš “Lapino Puota” gavau nuostabaus grožio naminę žąsį dovanų. Neneigsiu, šiek tiek išsigandau, nes žąsis – tikrai įspūdingo dydžio paukštis. Ir nebe reikalo, nes nuo seno šis paukštis daugelyje šalių laikomas tradiciniu šv. Kalėdų stalo atributu.
Šis ‘monstras’ tikrai pamaitins 8 ar net daugiau svečių, paruošimas taip pat nėra sudėtingas. Beje, jokiu būdu nereikia bijoti riebios žąsies odos, kadangi kepant orkaitėje, ant grotelių, riebalai lengvai nubėga, odelė gaunasi traški ir jokiu būdu nepermirkusi riebalais. Taip pat, jokiu būdu neišmeskite pasilikusių žąsies taukų. Aš juos mėgstu supilti į indą ir laikyti šaldytuve. Ten jie negenda bent kelis mėnesius. Esant reikalui taukus naudoju kepimui (keptos bulvės žąsies taukuose – tikras gardumynas!). Kalbant apie mėsos skonį, ji pasižymi šiek tiek sodresniu skoniu negu vištiena, taip pat vadovaujantis mano aprašytomis taisyklėmis žąsis neperkeps, mėsa taps lengvai rožinė ir bus ypač sultinga.
Beje, kadangi žąsys subręsta metų gale, prekyboje kitu metu jų nelabai išvysite. Tačiau jei ieškosite kokybiško paukščio šventiniam stalui, kviesčiau atkreipti dėmesį į “Lapino Puota” produkciją, nes jau ne pirmą kartą įsitikinu jų siūlomos mėsos kokybe.
Kalėdinė žąsis – tikra šventinio stalo pažiba!
- 1 šviežia žąsis (maniškė apie 4,5 kg svorio)
- 2 apelsinai
- 2 citrinos
- 1 kriaušė
- kelios šakelės šviežio šalavijo
- 2 šaukštai 5 prieskonių mišinio (receptas žemiau, bet galite naudoti ir pirktinį mišinį)
- 2 skiltelės česnako
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šaukštas cinamono
- 1 šaukštelis malto žvaigždinio anyžiaus
- 1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1 šaukštelis maltų pankolio sėklų
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 750 g šviežių bulvių
- 6 kriaušės
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šalotas
- 1 skiltelė česnako
- 2 šaukštai miltų
- 500 ml sauso raudono vyno
- 500 ml vištienos sultinio
- 1 šaukštelis dižono garstyčių
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
Prieš kepant žąsį ištraukiame ją iš šaldytuvo, nupjauname kaklo odą ir ties ertme esantį riebalų perteklių. Taip pat ištraukiame iš ertmės supakuotą maišelį su kaklu ir vidaus organais. Žąsį palaikome kambario temperatūroje apie 1 valandą.
Jei norite traškios odelės (o manau, kad tikrai jos norėsite), padarome vieną labai nesudėtingą žingsnį. Į švariai išplautą kriauklę dedame žąsį, užkaitiname arbatinuką vandens ir juo tolygiai nuplikome visą paukščio odelę. Tuomet kruopščiai nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
Gaminame mėsos marinatą: į indą dedame 2 šaukštus penkių prieskonių mišinio (jei mišinį gaminsite patys – sumalkite ir sumaišykite išvardintus prieskonius). Citrinas ir apelsinus nuplauname. Smulkia tarkute nutarkuojame jų žievelę ir sumišome su prieskoniais. Įberiame šiek tiek druskos ir pipirų.
Gautu prieskonių mišiniu ištriname žąsies odelę. Kadangi kepant paukštį nuvarvės labai daug riebalų (apie 1 litrą), išprieskoniuotą žąsį dedame ant kepimo grotelių, o po jomis padedame kepimo skardą (į ją rekomenduoju įpilti kelis puodelius vandens, kad kepdami riebalai nepridegtų).
Taip pat, į paukščio ertmę sudedame puselėmis perpjautus apelsinus, citrinas ir kriaušę. Taip pat kelias šakeles šalavijo ir česnako skilteles.
Žąsį pašauname 10 minučių į 220 laipsnių orkaitę. Tuomet kaitrą sumažiname iki 170 ir kepame 27 minutes kiekvienam kilogramui (pvz. jei žąsis 4kg, kepame 10 min prie 220 laipsnių ir 108 min prie 170 laipsnių).
Iškepusį paukštį apdengiame aliuminio folija ir paliekame ‘pailsėti’ 30 min.
Beje, žąsies kepimo metu galime pasiruošti bulves. Jas nuskutame, nuplauname ir verdame pasūdytame vandenyje 15 min. Tada nukošiame vandenį ir sudedame į kepimo indą. Pagardiname druska, pipirais ir užpilame 5-6 šaukštus žąsies riebalų. Kuomet žąsis ištraukiama iš orkaitės, kaitrą padidiname iki 220 laipsnių ir ten 25 min pakepame bulves.
Kol pagrindinis patiekalas ‘ilsisi’ pasigaminame padažą. Iš kepimo skardos išpilame taukus (rekomenduoju jų neišmesti, o naudoti kepimui).
Kepimo skardą statome ant viryklės/kaitlentės. Į ją suberiame smulkintą česnaką, šalotą ir pakepame kelias minutes. Maišydami stengiamės nugramdyti priskrudusios žąsies gabalėlius nuo skardos dugno, kad jie pasklistų po padažą.
Ten pat dedame garstyčias ir miltus. Viską išmaišome ir pakepame dar kelias minutes. Tada supilame vyną. Jį užverdame ir leidžiame nugaruoti (apie 10 min). Tada supilame sultinį ir paverdame dar apie 20 min, kol padažas sutirštėja. Beriame džiovintą čiobrelį, pagardiname druska ir pipirais.
Galiausiai pasiruošiame karamelizuotas kriaušes. Jas supjaustome skiltelėmis, išpjauname sėklytes, pagardiname druska, pipirais ir apkepame keptuvėje kelias minutes kol apskrunda.
Žąsį, bulves, kriaušes dedame į serviravimo lėkštę, padažą pilame į atskirą padažinę ir kviečiame svečius prie šventinio stalo!