Kilę iš Centrinės Azijos prieš maždaug 8000 metų (manoma, kad tai viena iš pirmųjų augintų kultūrų), lęšiai gali būti nesunkiai ir santykinai greitai paruošiami. Jie unikalūs tuom, jog linkę labai greitai sugerti skonį nuo prieskonių ar kitų produktų su kuriais verda.
Nepaisant lengvo paruošimo, lęšiai taip pat yra labai sveikas produktas, kuris mažina cholesterolio ir optimizuoja cukraus kiekį kraujyje, turi pakankamai vitaminų, baltymų, visiškai neturi riebalų ir žymiai sumažina širdies ligų riziką – todėl ši lęšių sriubą ne tik sveika, bet ir labai skani.
4-5 porcijoms reikės
- Šlakelio alyvuogių aliejaus kepimui;
- 1 svogūno;
- 2 morkų;
- 4 skiltelių česnako;
- 2 arb. šaukštelių malto kumino;
- 1 arb. šaukštelio kario prieskonių;
- 0,5 arb. šaukštelio aitriosios paprikos (pagal skonį);
- 0,5 arb. šaukštelio džiovinto čiobrelio;
- 1 (400ml) skardinės konservuotų smulkintų pomidorų;
- 1 stiklinės (200ml talpos) žaliųjų arba rudųjų lešių;
- 1 sultinio kubelio;
- 1,5 l verdančio vandens;
- geros saujos špinatų;
- druskos, pipirų pagal skonį;
- citrinos sulčių patiekimui.
Gaminimo eiga
Į puodą, kuriame virs lęšių sriuba, pilame šlakelį aliejaus. Aliejui įkaitus, beriame smulintą svogūną, smulkintas morkas ir viską kepame apie 5 minutes, kol svogūnas sumunkštėja ir darosi permatomas. Tada dedame smulkintus česnakus ir prieskonius: kuminą, karį, aitriąją papriką, čiobrelį. Viską pakepame labai trumpai, apie 30 sekundžių , kol pasklinda prieskonių kvapai, nuolat maišydami, o tada suverčiame skardinę koncervuotų smulkintų pomidorų ir kelias minutes dar viską pakepame. Tada pilame verdantį vandenį (jį arbatinuke galima užsivirint), sutrupiname sultinio kubelį ir sudedame lęšius. Sumažiname ugnį iki vidutinės ir viską paliekame virti apie 35 – 40 minučių. Praėjus nurodytam laikui, patikriname skonį, dedame pipirų ir druskos, jei trūksta. Metame saują špinatų ir dar porą minučių sriubą paverdame.
Patiekiame su citrinos sultimis.
2 comments
Nuostabi sriuba, aciu
Ačiū. Malonu, kad patiko 🙂