Sushi dubenėlis, dar kitaip žinomas kaip sushi bowl ar poke bowl – tikra atgaiva sielai ir skrandžiui. Tai neapsunkinantis patiekalas, kuris rudens sezonui, neatrodo tinkamas, tačiau aš manau kitaip. Pastebėjęs, kad po truputi kimba ligos, nusprendžiau į savo racioną įtraukti daugiau daržovių, kurios puikiai nugulė šiame patiekale, o pavalgius jaučiausi kaip niekad žvaliai.
Tokio stiliaus dubenėlio šaknys siekia Havajus, kur tradiciškai jis vadinamas poke bowl ir gaminamas su žalia, kubeliais pjaustyta žuvimi, patiekiant ją perpjauto kokoso kiaute kartu su virtais ryžiais ir daržovėmis. Trumpai tariant – patiekalas tikrai egzotiškas ir kas svarbiausia, kviečiantis paeksperimentuoti, nes tokiame sushi bowl gali lengvai nugulti įvairiausios daržovės, vaisiai ir kiti ingredientai (teksto apačioje pateiksiu sąrašiuką su mano siūlomais ir tinkamais ingredientais). Dažniausiai sushi bowl gaminamas su baltais ryžiais, tačiau nusprendžiau paekspermentuoti ir griebęs juoduosius ryžius (kurie yra ypatingai sveiki) iš naujojo LIDL “Deluxe” asortimento tikrai nenusivyliau. Skonis – nuostabus. Patys ryžiai virė 25 minutes, buvo birūs ir labai žemiško skonio. Jie puikiai derėjo su rūkyta, storomis riekelėmis pjaustyta “Deluxe” lašiša ir citrusiniu sojos padažu. Apibendrinant, patiekalas gavosi labai labai vykęs ir ateity tikrai sugrįšiu prie jo, tad kviečiu išbandyti ir jus!
Ryžiai, daržovės ir dar keli gardumynai. Viskas apšlakstyta lengvu, azijietišku padažu.
- 50 g rūkytos lašišos
- 50 g juodųjų ryžių
- 1/2 prinokusio avokado
- 3 svogūnų laiškai
- 1 jūržolių lapas
- šiek tiek agurko
- 3-4 smidrai
- 1 šaukštelis sezamo sėklų
- žiupsnelis marinuoto imbiero
- žiupsnelis mėgstamų daigų (aš naudojau liucernos)
- 1,5 šaukšto skrudintų sezamų aliejaus
- 1 šaukštas sojos padažo
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai laimo sulčių
- 1 skiltelė česnako
- 1 cm imbiero gabalėlis
- šiek tiek druskos ir pipirų
Ryžius nuplauname po tekančiu vandeniu. Patogiausia tai padaryti supylus juos į tankų sietelį ir šiek tiek praskalauti.
Nuplautus ryžius beriame į puodą, pilame dvigubai tiek vandens, kiek yra ryžių (50g ryžių reiks 100ml vandens) ir beriame šiek tiek druskos. Ryžius užverdame, tuomet sumažiname kaitrą iki silpnos ir verdame 25 minutes.
Kol verda ryžiai pasigaminame padažą. Imbierą ir česnaką sutarkuojame smulkia tarkute, suberiame į indą ir sumaišome su likusiais padažo ingredientais. Jei norisi aštrumo, įberiame šiek tiek paprikos miltelių.
Pasiruošiame daržoves. Agurką perpjauname išilgai, išskobiame sėklas ir supjaustome ilgomis juostelėmis. Smidrus išverdame pasūdytame vandenyje (3 min), arba kelias minutes pakepame ant keptuvės. Svogūnų laiškus supjaustome ilgomis juostelėmis, o avokadą griežinėliais.
Kuomet ryžiai išverda, leidžiame šiek tiek pravėsti ir sudedame į dubenį. Aplink juo išdėliojame pjaustytas daržoves, daigus, rūkytą lašišą, plėšytą ar pjaustytą jūržolių lapą ir marinuotą imbierą. Ant viršaus pabarstome sezamo sėklomis ir apšlakstome padažu.
Šiame recepte taip pat labai tinkami ingredientai: tarkuotos morkos ar kopūstas, saldžios paprikos, ridikėliai, mangas, kriaušė, obuolys, sojos pupelės, pakepinti grybai ar tofu, špinatai.
#LidlPartnerystė