Jei atvirai, tai tikrai nežinau kodėl niekada anksčiau nebuvau bandęs šio patiekalo namuose. Sakartvelietišką (gruzinišką) viščiuką Tabaka buvau ragavęs gal tik kartą, tačiau šis, pagamintas namuose, viršijo visus lūkesčius. Patiekalas tradiciškai gaminamas keptuvėje, tad rekomenduoju rinktis nedidelę vištą arba viščiuką, kad tilptų į keptuvę.
Pats kepimo procesas taip pat labai įdomus: vištienos išklotinė kepama prispaudus ją plyta ar akmeniu. Jei po ranka neturite nei plytos, nei akmens, puikiausiai tam pasitarnaus ir sunkus puodas su vandeniu. 🙂 Kadangi norėjau šiek tiek aštresnio patiekalo, kepdamas mėsą ją apšlaksčiau sakartvelietiška Adžika, kurią aptikau šios savaitės LIDL Sakartvelo produktų asortimente. Manau, kad adžika buvo tas ingredientas, kuris pakylėjo šį tradicinį patiekalą į visai kitą lygį. Nepaisant to, kad mėsą marinavau labai trumpai, vištiena gavosi ypatingai sultinga, kvapni, lengvai aštri ir puikiai derėjo su lengvai rūgščiu Tkemali slyvų padažu, daržovių salotomis ir naminiu česnakiniu acto padažu. Apibendrinant galiu teigti, kad tai vienas iš pačių skaniausių vištienos patiekalų, kuriuos valgiau paskutiniu metu. Beje, jei įdomu, Tkemali padažą taip pat radau LIDL‘e.
Vienas iš populiariausių Sakartvelo (Gruzijos) virtuvės patiekalų, kuris nepaliks abejingų.
- 2 kukurūziniai viščiukai (arba 1 nedidelė višta apie 1kg svorio)
- 1 šaukštas raudono vyno acto
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 2 šaukštai adžikos
- 5 skiltelės česnako
- 1 šaukštas aliejaus kepimui
- 1 šaukštas sviesto
- 3 pomidorai
- 1/2 ilgavaisio agurko
- šiek tiek šviežios kalendros
- šiek tiek šviežių petražolių
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštas raudono vyno acto
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 50 g graikinių riešutų
- žiupsnelis maltos kalendros ir ožragės (nebūtinai)
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 40 ml acto
- 1 šaukštelis cukraus
- 6 skiltelės česnako
- 70 ml vandens
- šiek tiek druskos ir pipirų
Vištieną nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir per krūtinėlę perpjauname išilgai, kad gautumėme išklotinę. Taip pat, šiek tiek padaužome mėsos plaktuku, kad mėsa susislėgtų ir trakšteltų kauliukai – taip vištiena iškeps tolygiau.
Mėsą apšlakstome raudono vyno actu, pagardiname druska, pipirais ir leidžiame pasimarinuoti apie 1 valandą.
Įkaitiname keptuvę (geriausia špižinę arba su storu dugnu) iki aukštos temperatūros. Pilame alyvuogių aliejų, dedame sviestą ir jį ištirpiname.
Jei šiam patiekalui naudojame kukurūzinius viščiukus, kepame po 10 min iš abiejų pusių, o jei vištą apie 1kg svorio – po 15 min iš abiejų pusių.
Taigi, į įkaitintą keptuvę ant odelės pusės guldome vištienos išklotinę, prispaudžiame plyta, akmeniu arba puodu su vandeniu pakepame 1 minutę. Tada sumažiname kaitrą iki vidutinės ir kepame dar 9 minutes.
Atskirame inde sumaišome 2 šaukštus adžikos su 2 šaukštais vandens. Apverčiame vištieną, apkepusią odelę aptepame adžikos/vandens mišiniu ir vėl prispaudę puodu pakepame dar 10 minučių ant vidinės pusės. Taip pat, kol kepa, į keptuvę pilame dar šiek tiek aliejaus ir sumetame neluptas česnako skilteles.
Po 10 minučių mėsą dar 30 sekundžių pakepame ant odelės, kad adžika šiek tiek karamelizuotųsi ir išėmę vištieną iš keptuvės leidžiame truputi pailsėti.
Patiekiame su Gruziniškomis daržovių salotomis, Tkemali slyvų padažu, adžika ir česnakiniu acto padažu.
Į maisto trintuvą suberiame graikinius riešutus, alyvuogių aliejų, vyno actą, prieskonius bei česnako skiltelę. Pagardiname druska, pipirais. Taip pat pilame kelis šaukštus vandens. Sumalame ir patikriname konsistenciją – jei ji labai tiršta – pilame dar šiek tiek vandens, kad padažas taptų šiek tiek skystokas.
Kubeliais pjaustytus agurkus ir pomidorus sumaišome su smulkinta kalendra, petražolėmis ir keliais graikiniais riešutais. Užpilame padažu ir viską gerai išmaišome.
Inde sumaišome smulkintą česnaką su cukrumi, druska, pipirais, actu ir vandeniu. Paragaujame ir jei acto per daug – pilame dar kelis šaukštus vandens. Padažui leidžiame pastovėti bent 1 valandą prieš valgant.
#reklama