Tapenade – trintų alyvuogių ir kaparėlių užtepėlė, kuri kilo saulėtoje pietų Prancūzijoje 18 amžiaus pabaigoje. Dėl savo paprastumo ir vietinių ingredientų panašumo, šis patiekalas plačiai paplitęs Viduržemio jūros regione. Žinoma, skirtingose pietų Europos šalyse vyrauja skirtingos Tapenade variacijos, tačiau paeksperimentavus, noriu pasiūlyti savąją adaptaciją, kuri man ypač patiko.
Šiame recepte kokybiškas, dideles, žalias graikiškas alyvuoges, iš šios savaitės “LIDL” Graikijos asortimento, sutryniau su nuostabiu konservuotu tunu, kaparėliais ir dar keliais ingredientais. Skonis rauna stogą. Be to, užvalgius tokios užtepėlės – visas kalnas naudingų maistinių medžiagų garantuotas! Tapenade rekomenduoju tepti ant paskrudintos duonos, prieš tai ją ištrynus česnaku ir apšlaksčius alyvuogių aliejumi.
Tobulo skonio užkandis. Rekomenduoju tepti labai gausiai ant paskrudintos duonos!
- 250 g kokybiškų žalių alyvuogių (be kauliukų)
- 4 ančiuvių filė
- 200 g konservuoto tuno
- 1,5 šaukšto kaparėlių
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas dižono garstyčių
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio ar čiobrelio
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šaukštas brendžio ar konjako (nebūtinai)
Į maisto trintuvą sudedame alyvuoges, konservuotą tuną (be skysčio), kaparėlius, džiovintas žoleles, dižono garstyčias ir ančiuvių filė. Viską susmulkiname.
Tuomet supilame alyvuogių aliejų, brendį ar konjaką (jei naudojame), pagardiname druska, pipirais ir patriname dar šiek tiek, kol gaunasi tiršta pasta.
Ši alyvuogių tapenade gali stovėti šaldytuve iki 1 savaitės, o patiekti ją skaniausia su skrudinta itališka duona, kurią ištriname česnaku ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
1 comment
TOBULA!