Kuomet namuose turimi bananai eina link savo gyvenimo pabaigos ir pradeda juoduoti, tenka rinktis: ar juos nulupti ir dėti į šaldymo kamerą, o po to juos sėkmingai panaudoti plakant kokteilius, ar sujungti juos su keliais kitais spintelėje turimais ingridientais ir išsikepti nuostabią ir sveiką bananų duoną, kuri gali būti puikiu užkandžiu/desertu valgant ją su arbata ar riešutų sviestu.
Bananų duonai prireiks
- 3 trintų gerai prinokusių bananų;
- 2 kiaušinių;
- 80ml daržovių ar saulėgrąžų aliejaus;
- 170g medaus ( galima, žinoma, naudoti ir cukrų);
- 0,5 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio kepimo sodos;
- 210g pilnagrūdžių miltų;
- saujos smulkintų graikinių riešutų;
- šaukštelio vanilės ekstrakto.
Gaminimo eiga
Pirmiausia į didelį indą sudedame medų ir šiek tiek pašildome mikrobangų krosnelėje, kad sušiltų ir pasidarytų skystas. Jam sušilus, į jį pilame aliejų ir išmaišome. Taip pat į ta patį indą įmušame kiaušinius ir juos išplakame. Po to suverčiame trintus bananus, miltus, druską, kepimo sodą, vanilę, smulkintus graikinius riešutus ir viską gerai išmaišome. Gautą mišinį verčiame į nedidelę kepimo skardą (mes naudojome maždaug 25 x 5 cm dydžio), kurią išklojome sušlapintu kepimo popieriumi (sušlapintas ir pagniuždytas kepimo popierius tampa paklusnesnis). Bananų duoną kepame 165 laipsnių orkaitėje 55 minutes. Iškepusią duoną paliekame valandai atvėsti.
Skanaus!