Armėniška vytinta jautiena, įdomus ir baisiai skanus reikalas, kurį nesunkiai galite pasigaminti savo namuose. Paskutinė gaminta basturma gavosi, nepabijokime to žodžio, prasta, tačiau šiek tiek patobulinus receptą gavosi idealaus skonio, vos vos aštri, kvapni ir burnoje tirpstanti mėsytė.
Būtent šiam receptui dažniausiai naudojama jautienos kumpis, tačiau šį kartą labai tiko ir jautienos filė atraižos. Vytinimo procesas užtrunka šiek tiek laiko (apie mėnesį), tačiau patikėkite, tikrai verta.
Užtrunka, bet pabandykite palaukti!
- 1 kg jautienos kumpio arba filė atraižų
- 200 g druskos
- 6 šaukštai ožragės
- 60 g maltos paprikos miltelių
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis maltų juodų pipirų
- 1 šaukštas malto kumino
- 1 šaukštas maltų kvapiųjų pipirų
- 6 skiltelės česnakos
- šlakelis vandens
Pasirinktą jautienos mėsą (kumpį ar filė) perpjauname išilgai, kad būtų apie 3-4 cm storio. Gabalėlių plotis nėra svarbus, bet rekomenduotina nedaryti labai plačių, kad būtų patogu valgyti.
Mėsos gabalus sudedame į indą ir gausiai apipilame druska. 1 kg mėsos prireiks apie 200g druskos. Labai svarbu mėsą gerai ištrinti druska, kad nepasiliktų nei vieno nepadengto lopinėlio. Tuomet sūdome 3 dienas. Kiekvieną dieną mėsą apverčiame.
Kuomet išsisūdo, labai kruopščiai nuplauname ir užmerkę į indą su šaltu, švariu vandeniu palaikome dar 10-12 valandų, kad nebeliktų druskos pertekliaus.
Nuplautą ir nusausintą mėsą nusausiname, suvyniojame į audeklą ar marlę ir suslėgę palaikome dar 3 dienas. Suslėgimui geriausiai tinka pjaustymo lentelė ant kurios uždėtos kelios konservų skardinės.
Po to pasidarome prieskonių mišinio pastą. Visus prieskonius sumaišome su smulkintu česnaku, pilame šlakelį vandens ir viską gerai išmaišome. Šia pasta ištriname mėsos gabalėlius, suvyniojame i marlę ar audeklą ir apvynioję virvele pakabiname vėsioje, drėgnoje vietoje (sausas sandėliukas netiks). Basturmą laikome pakabinę 2 savaites.
Kuomet išlaukiame, mėsą pjaustome labai plonomis juostelėmis ir mėgaujamės.
Beje, jokiu būdu nebijokite, kad mėsa suges. Jei ją kruopščiai išsūdote – druska apsaugo nuo sugedimo, o prieskoniuose (jei tiksliau ožragėje) esančios kvapiosios medžiagos atbaido vabzdžius.
4 comments
Kur pirkti ožrage?
Prieskonių parduotuvėse būna 🙂
Ar gamybos procese (pvz sūdyme) mėsą reikia laikyt šaldytuve? Kokioj patalpoj paskui geriausia pakabinti? 🙂
Taip, gaminant laikau šaldytuve. 🙂 Dėl pakabinimo, tai geriausiai sekėsi įstiklintame balkone – gavosi puikiai! Sausam sandėliuke šiek tiek perdžiūvo. Manau svarbu, kad būtų vėdinimasis.