Benedikto kiaušiniai – populiarus velyvųjų savaitgalio pusryčių patiekalas, kilęs iš Jungtinių Amerikos Valstijų 19 amžiaus viduryje arba pabaigoje (priklausomai kuria kilmės versija patikėsime). Bet kokiu atveju, tai yra pakankamai sudėtingas receptas, reikalaujantis kelių mažų gudrybių, bet jas perpratus neturėtų kiltį problemų ruošiant šį patiekalą.
Vėlyvųjų pusryčių karalius.
- 4 kiaušiniai (papildomai 2 tryniai hollandaise padažui)
- 4 juostelės rūkytos šoninės
- 2 mėgstamos bandelės (labiausiai tinka english muffins)
- 130 g ištirpinto sviesto
- 1 šaukšto balto vyno acto
- poros lašų citrinos sulčių
- druskos ir pipirų
- poros šaukštų obuolių ar vyno acto virimo procesui
Pirmiausia išsikepame kiaulienos šoninę ir paliekame ant virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Užverdame puodą su vandeniu. Ant puodo su verdančiu vandeniu pastatome dubenį (žr. čia), kuriame gaminsime padažą. Svarbu, kad dubuo nesiliestu su verdančiu vandeniu, nes padažas gali pervirti. Taip pat sumažiname kaitrą iki minimalios.
Tuomet į paruoštą vonelė dedame 2 kiaušinių trynius, porą lašų citrinos sulčių, šaukštą balto vyno acto ir šiek tiek druskos, pipirų. Nuolat maišome ir palengva pilame ištirpintą sviestą, kol padažas sutirštėja (nepervirkite, nes gausis kiaušinienė).
Tada pasiruošiame kiaušinius. Į puodą su verdančiu vandeniu pilame 2 šaukštus obuolių ar vyno acto ir šaukštu ar šluotele padarome vandens sūkurį. Sumažiname kaitrą ir palaukiame kol vanduo nustos burbuliuoti. Tuomet pats laikas atsargiai įmušti kiaušinius į vandenį (mušant kiaušinius paleiskite juos kuo arčiau vandens paviršiaus). Juos verdame 2-3 minutes ir ištraukę padedame ant popierinio ar virtuvinio rankšluosčio, kad nusausėtų.
Galiausiai pasiskrudinamę perpjautas bandeles, ant kiekvienos pusės dedame po juostelę (ar kelias) keptos šoninės, be lukšto virtą kiaušinį ir didelį šaukštą padažo. (jei padažas truputį atvėsęs ir pastingęs, įpilame kelis lašus vandens ir išmaišome). Ant viršaus pabarstome šiek tiek pipirų, smulkiai pjaustytų laiškinių česnakų ar svogūnų laiškų. Benedikto kiaušiniai paruošti.
Tradiciškai šis patiekalas patiekiamas ant english muffin bandelės, tačiau neradus jų puikiai tiks ir kitos mėgstamos bandelės.
omentarai
Atėjau ieškoti įkvėpimo kaip išvirti tuos prakeiktus poached eggs ir radau puikų receptą! Kiaušinius verdu ant labai silpnos ugnies apie 12 min, ir ne bisda pavyksta, o Holalandaise padažą cheatinu ir tiesiog malu kiaušinio trynį su blenderiu po truputį pildama karštą sviestą – gaunasi taip pat gerai kaip ir plakant rankiniu būdu.
Egle, labai įdomus virimo būdas. Neteko bandyti. Sakykite, ar kiaušinio trynys išlieka skystas?
Išbandžiau šiandien! 😀 žinokit pirmas kartas buvo, bet labai pavykęs. Pati džiaugiuosi savim. 😀 ačiū už puikius receptus!
Smagu girdėti! 🙂 nėra už ką!
Super!!!! Aciu labai!!!!!