Tradiciškai šie ir panašūs prikimšti makaronai Italijoje yra mėgiamas sekmadieninio pietų ar atostogų patiekalas. Mes šį patiekalą taip pat dažniausiai ruošiame sekmadienį ir mėgaujamės juo artimiausias kelias dienas. Šiuos cannelloni su rikota ir špinatais išbandėme, palyginus, neseniai, kadangi esame prisiekę mėsėdžiai, šių makaronų versija su jautiena atrodė tobulas patiekalas, kol neišmėginome šios vegetariškos variacijos.
4-5 porcijoms cannelloni su rikota prireiks
- 400g šaldytų ar šviežių špinatų;
- poros šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1/4 šaukštelio tarkuoto muskato;
- 1 svogūno;
- 1 kiaušinio;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 skardinių po 400g smulkintų konservuotų pomidorų;
- poros lauro lapų;
- tarkuotos 1 citrinos žievelės;
- 250g rikotos;
- 50g parmezano ar džiugo sūrio;
- nepilnos dėžutės cannelloni makaronų (16-19 vnt);
- 2 mozarelos sūrio rutuliukų;
- druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruošiame špinatus. Juos dedame į vidutiniškai įkaitintą keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, tarkuotu ar maltu muskatu ir šiek tiek pakepame uždengus. Pakepus penkias minutes, špinatus išimame ir paliekame atvėsti. Tada į tą patį puodą pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus ir apkepame kūbeliais pjaustytą svogūna, kol jis suminkštėja. Po to dedame smulkiai pjaustytą česnaką ir suverčiame konservuotus pomidorus. Į tą patį puodą sumetame lauro lapus, dedame šiek tiek druskos, pipirų ir nutarkuojame citrinos žievelę (prieš tarkuojant būtinai labai gerai nuplaunam citriną, nes jos dažniausiai būna išvaškuotos). Uždengiam puodą ir paliekam padažą pavirti ant mažos ugnies apie 20-30 minučių, kol padažas sutirštėjas.
Sugrįžtame prie špinatų, kurie jau turėtų būti atvėsę. Pirmiausia nupilam susikaupusį vandenį ir smulkiai supjaustome špinatus. Tuomet sumaišome juos su rikota, išplaktu kiaušiniu, permezanu ar džiugo sūriu. Taip pat dedame šiek tiek druskos ir pipirų ir viska labai gerai išmaišome – štai ir paruošėme įdarą.
Naudodamiesi konditeriniu maišeliu su atitinkamu antgaliu pripildome makaronus įdaru. Neturint konditerinio maišelio, galima naudoti ir paprastą maišelį (žiūrėti čia). Įdarytus makaronus sudedame į kepimo skardą, ant viršaus pilame paruoštą padažą ir apklojame mozarelos riekelėmis. Užbarstome šiek tiek džiovinto raudonėlio ir dedame į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepame 35-40 minučių.
Skanaus.