Tiesą pasakius, nesitikėjome, kad šis datulių pyragas bus toks skanus. Kažkodėl galvojome, kad tai bus tiesiog eilinis sausokas biskvitas, tačiau klydome. Kadangi šiame pyrage didžiąją dalį tešlos sudaro datulės ir visai nedidelė dalis miltų, pyragas gavosi tikrai labai drėgnas. Valgant jaučiasi lengvas datulių poskonis, tačiau, jei ir nesate dideli datulių megėjai, kaip ir mes, šis pyragas jums turėtų vis tiek patikti. Labai rekomenduojame patiekti su ledais, kadangi geras desertas – tai nuodėmingas desertas.
Labai skanus pyragas. Padažas nebūtinas, tačiau tikrai labai rekomenduojame, o ir jį pagaminsite nesunkiai.
- 250 g datulių (be kauliukų)
- 300 ml vandens
- 1 šaukštelis sodos
- keli lašai citrinos sulčių
- keli lašai vanilės esencijos ar maistinių kvapų
- 75 g sviesto
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 1,5 šaukštelio druskos
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 120 g miltų
- 200 ml grietinėlės
- 60 g rudojo cukraus
- 60 g sviesto
Datules supjaustome nedideliais gabalėliais (žinoma, prieš tai išimame kauliukus, jei jos su jais).
Datules, kartu su vandeniu, beriame į puodą ir užverdame.
Kuomet vanduo užverda, beriame sodą ir pilame kelis lašus citrinos sulčių. Leidžiame pavirti kelias minutes. Po to sudedame sviestą ir maišome kol jis ištirps.
Tada beriame miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Viską labai gerai išmaišome ir nukeliame puodą nuo kaitros, kad 5 minutes pravėstų.
Tuomet supilame išplaktus kiaušinius bei vanilės esenciją arba mėgiamus maistinius kvapus (jei naudojate). Viską dar kartą gerai išmaišome ir suverčiame į 24 cm skersmens (ar panašią) kepimo formą ir kepame 20 minučių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Iškepusiam pyragui leidžiame pravėsti, o tuo metu pasigaminame šiltą karamelinį padažą.
Į puodą ar keptuvę suberiame cukrų ir kaitiname ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirpsta (apie 10 minučių). Į ištirpusį cukrų sudedame sviestą ir supilame grietinėlę. Viską išmaišome, paverdame 5 minutes ir leidžiame šiek tiek pravėsti. Šį padažą galima laikyti šaldytuve 1-2 mėnesius ir gardinti blynus, pyragus, ledus. Prieš patiekiant, karamelę reiktų pašildyti mikro bangų krosnelėje, kad suskystėtų.
Kol pyragas vis dar šiltas, apšlakstome jį namine karamele, o kad desertas būtų tikrai nuodemingas, siūlome pagardinti jį ledais!
Daugiau desertų receptų rasite čia
omentarai
Labai skaniai skaniai.
Smagu, kad patiko 🙂
Išbandžiau Jūsu recepta-nerealiai skanu! 🤤👌🏼 Tik su proporcijom pažaidžiau ir negaminau karamelės 😎
Smagu girdėti, kad patiko 🙂
O ka ir kada darot su sviestu? As sutryniau su miltais ir cup run… rytoj ragausim:)
Aurelija, pasimetė sviestas, labai ačiū už pastabumą!:) papildžiau – sviestą dedame į puodą su datulėmis prieš beriant miltus, cukrų ir kiaušinius. Marius
Recepte turi būti ir soda ir kepimo milteliai? Druską ir kepimo miltelius dėti į miltus? Dėkui.
Taip. Visiškai teisingai:)
Šiandien išbandžiau. Labai skanus ir sotus. Rekomenduoju. Tiesa, dėjau ryžių miltus. Viskas puikiai gavosi. Ačiū.
Labai smagu! Beje, tikimės, kad nepamiršote ledų ant viršaus?:))
Sveiki! O datulės jei gerai supratau turi būt šviežios?:)
Žinokite nėra skirtumo, gali būti ir džiovintos. Vandenyje jos vistiek išbrinksta. 🙂
Man jis gavosi kur kas per saldus. Kitąkart cukraus nedėsiu. Laibai įdomus pats gamybos procesas!
Aha, neeilinis 🙂 su cukrum labai atsargiai reikia, nes dažnai priklauso nuo skonio jo reikiamas kiekis 🙂
Skanu!
Dariau dviguba doze, tesla gavosi labai skysta. Galvojau taip ir turi buti, kepu valanda, bet matosi kad vidus neiskepes. Vietoj to kad datules pjaustyti idejau jas i kombaina, kur jos buvo susmulkintos. Visus kitus ingridiantus sveriau. Manau, kad miltu zenkliai daugiau reikejo..
Gintare, pritarsiu ir manau, kad dėl susmulkintų datulių tešla suskystėjo. Reikėjo daugiau miltų. Seniai kepęs esu, bet kiek pamenu, tai tešla nebuvo labai skysta.
Skonis nuostabus😍👌 Tik gaila, kad neiškilo man jis 😕 Įdomu kodėl?
Gal kepimo milteliai senoki? :/ Šiaip turėtų būti viskas gerai, na įdėkite kitą kartą šiek tiek daugiau kepimo miltelių dėl šventos ramybės. 🙂
Išbandžiau, labai paprastas ir labai labai skanu! Ir be padažo tobulo skonio jis👌Ir ne per saldus 🌞
Gavosi minkštas, šlapias, tik kepiau +10 min. ilgiau. Labai saldus desertas, galvoju gal net nereiktų cukraus į tešlą? O ledų tai būtinai reikia tam saldumui subalansuoti 😊
Galima tikrai pamažinti, jei per saldu. Bet šiek tiek vis tiek įdėkite.
Svarbu‼️ O kai užverda datulės tai vandens neišpilti? Į jį dėti sviestą ir kitus ingredientus??
taip, vanduo susigers į datules.
Sveiki, o vandens nereikia nupilti, man regis per skysta tešla gavosi?