
Teisingai paruošta paelija – tikras ispanų virtuvės šedevras. Šis patiekalas dažniausiai gaminamas su jūros gėrybėmis ir vištiena, tačiau gali būti ir su triušiena, chorizo dešra ar net sraigėmis. Būtent LIDL’e aptikta chorizo dešra, kuri nebuvo įtraukta į šios savaitės pirkinių sąrašiuką (taip, įpratau su juo apsipirkinėti dėl saugaus ir greito apsipirkimo) privertė pagalvoti apie šį patiekalą tad ir nusprendžiau pasigaminti jį vakarienei.
Jei esate girdėję apie paeliją, turbūt žinote, kad ryžiai joje pagrindinė sudėtinė dalis. Tačiau šį kartą padariau išimtį. Pamaniau, kad, ko gero, grikių atsargų dar turite, tad kodėl gi nepabandžius pasigaminti paeliją su grikiais. Jei atvirai, tai prieš gaminant truputi nerimavau, nes nebuvau tikras ar grikiai joje derės su kitais ingredientais. Kuomet paragavau, supratau, kad be reikalo, nes patiekalas gavosi tobulo skanumo.


Ispaniška klasika šiek tiek kitaip.
- 100 g chorizo dešros
- 1 litras vištienos arba žuvies sultinio
- 3 skiltelės česnako
- 1 svogūnas
- 1/2 raudonos paprikos
- 2 pomidorai
- 6-8 virtos krevetės (gali būti šaldytos)
- 225 g grikių
- 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
- žiupsnelis šafrano
- 60 ml balto sauso vyno
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek šviežios petražolės
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
Pirmiausia pasigaminame sultinį. Atskirame puode išverdame 1 litrą vištienos ar žuvies sultinio. Į šiek tiek pravėsusį sultinį suberiame šafraną, išmaišome ir puodą laikome ant mažos kaitros, kad neatšaltų.
Ant vidutinės kaitros įkaitiname didelę keptuvę ir supilame alyvuogių aliejų.
Kuomet aliejus įkaista, suberiame griežinėliais pjaustytą chorizo dešrą ir ją apskrudiname iš abiejų pusių (apie 5 min). Apkeptą mėsą išimame iš keptuvės ir padedame į šalį.
Tuomet suberiame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Kepame 3 minutes, kol suminkštėja. Suberiame juostelėmis pjaustytą papriką ir pakepame dar 2 minutes.
Pomidorus supjaustome į 4 dalis, išpjauname sėklas (jas išmetame), o minkštimą sutarkuojame stambia tarka. Žievelę taip pat išmetame. Tarkuotą minkštimą suverčiame į keptuvę kartu su rūkytos ir saldžios paprikos milteliais pas kitas daržoves. Pakepame 3-4 minutes.
Supilame vyną ir leidžiame jam nugaruoti (3-4 min). Tada Suberiame grikius ir pakepame juos 1 minutę. Ant grikių beriame apkeptą chorizo dešrą ir pilame 3/4 turimo šilto sultinio su šafranu. Pagardiname druska, pipirais ir viską gerai išmaišome.
Sumažiname kaitrą ir verdame 15 minučių. Po 15 minučių ant paelijos išdėliojame virtas krevetes, uždengiame dangčiu ar kepimo folija, supilame likusį sultinį ir verdame dar 5-10 minučių iki norimos konsistencijos.
Ant viršaus išdėliojame skiltelėmis pjaustytas citrinas, apibarstome smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir patiekiame ant stalo.
#reklama #lidlpartnerystė