Jautienos didkepsnis – arba tiesiog steikas – tikra palaima su raudono vyno taure. Kadangi didžioji dauguma parduotuvėse esančios jautienos yra karviena, rekomenduojame pasieškoti tikrai kokybiškos mėsinių jaučių mėsos.
Mums skaniausias jautienos steikas gaunasi iš antrekoto (rib-eye). Ši dalis yra gana riebalinga, o tai suteikia iškepusiai mėsai sultingumą.
- 300-400 g brandintos jautienos antrekoto (gali būti su kaulu arba be)
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- šiek tiek šviežiai maltų pipirų (labai rekomenduojame naudoti pipirų malūnėlį)
- šiek tiek jūros druskos
- 1 sauja šviežių petražolių
- 5 skiltelės česnako
- 2 šaukštai šviežio ar džiovinto raudonėlio
- šiek tiek šviežios kalendros
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 2 šaukštai raudono vyno acto
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
Rekomenduojame, pirmiausia, pasigaminti argentinietišką padažą ir palaikyti jį šaldytuve bent kelias valandas. Tokiu būdu ingridientai susimaišys ir padažas taps dar gardesnis.
Inde sumaišome smulkiai pjaustytas prieskonines žoleles, smulkintą česnaką, aliejų, actą. Pagardiname druska ir pipirais. Paragaujame. Jei trūksta rūgštumo ar sūrumo - pilame dar šiek tiek acto ar druskos. Viską labai gerai išmaišome.
Prieš kepant jautieną, labai svarbu ją palaikyti bent 1-2 valandas kambario temperaturoje. Praleidus šį žingsnį, mėsa keps netolygiai ir centrinė dalis neiškeps.
Jei mėsą kepame lauke ant grotelių - puiku. Tačiau jautieną galima skaniai išsikepti ir virtuvėje: ant aukštos kaitros statome grilinę ar špižinę keptuvę ir kaitiname tol, kol keptuvė pradeda lengvai rūkti.
Prieš dedant kepti mėsą, pašlakstome ją alyvuogių aliejumi ir kepame 2-4 minutes iš kiekvienos pusės. Labai svarbu mėsą apversti tik kartą.
Kepant mėsą vadovaujamės šia taisykle: kaip patikrinti steiką.
Kuomet mėsa iškepa, taip kaip jūs norite, ištraukiame ją į lėkštę, pabarstome jūros druska ir šviežiai maltais pipirais, uždengiame folija ir leidžiame steikui "pailsėti" 10-15 min.
Jautienos steiką pjaustome 0,5 cm plonumo juostelėmis skersai skaidulų ir patiekiame apšlakstę argentinietišku padažu.