Studijų metais, dirbdamas UK restorane išmokau gaminti tobulo skonio jautienos sumuštinį. Ir tiesą sakant, niekada jo negamindavau namuose, nes niekur nerasdavau pagrindinio ingrediento – jautienos kumpio steiko, kuris, beje, yra visai nebrangus.
Žinoma, galima gaminti ir su gerokai brangesniu ir prabangesniu jautienos kepsniu, tačiau, manau, tikrai neverta. Iš esmės jautienos kumpio kepsnys yra pakankamai kietos tekstūros, tad labai svarbu jį išmušti, kad būtų kuo plonesnis ir jo kepimo trukmė būtų 1-2 minutės. Šią savaitę “LIDL” parduotuvėse pastebėjau atsiradusius Didžiosios Britanijos ir Airijos produktus, tad nusprendžiau prisiminti šį receptą, kadangi, kaip tik, jų asortimente atradau ir šiuos kumpio steikus.
Tiesiog neįtikėtinai skanus sumuštinis su nebrangiu jautienos kumpio steiku.
- 2 prinokę ir kvapnūs kambario temperatūros pomidorai
- 80 g rukolos
- 400 g brandinto jautienos kumpio steiko
- 4 šviežios ciabatta duonelės
- 4 dideli svogūnai
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 kiaušinio trynys
- 1/2 šaukštelio dižono garstyčių
- 1 šaukštelis raudono vyno acto
- 150 ml alyvuogių aliejaus
- 1/2 laimo sulčių
- 1 šaukštas chipotle padažo
Pirmiausia pradėsime nuo karamelizuotų svogūnų. Juos nulupame ir supjaustome pusžiedžiais. Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitiname šiek tiek alyvuogių aliejaus ir suberiame svogūnus. Tuomet kaitrą sumažiname iki žemos, svogūnus apibarstome druska, pipirais ir kepame apie 40 min karts nuo karto pamaišydami, kol gerokai suminkštės, taps lipnūs ir paruduos.
Šiam patiekalui labai rekomenduoju pasigaminti naminį chipotle majonezą, kuris čia ypač tinka, tačiau jei nenorite – naudokite savo mėgstamą padažą.
Tai gi, padažą pasigaminsime tokiu būdų: inde sumaišome kiaušinio trynį su vyno actu, dižono garstyčiomis ir žiupsneliu druskos. Viską plakame šluotele ir palengva pilame alyvuogių aliejų (apie 2-3 min). Kuomet majonezas sutirštėja, įspaudžiame laimo sulčių, beriame šiek tiek pipirų, įdedame chipotle padažo ir viską išmaišome.
Galiausiai ateina jautienos eilė. Jautienos kepsnį perpjauname išilgai, uždengiame maistine plėvele (geriausiai keliais sluoksniais plėvelės) ir mėsos plaktuku ar kočėlu išmušame, kad gautųsi apie puse centimetro storio.
įkaitiname keptuvę iki aukščiausios kaitros ir kepame išmuštą steiką po 30-50 sekundžių iš kiekvienos pusės. Tuomet išimame iš keptuvės, pabarstome druska, pipirais, uždengiame šiltais karamelizuotais svogūnais ir paliekame kelias minutes pailsėti.
Per tą laiką išilgai perpjauname bandeles ir jas paskrudiname. Tada tepame padažą, dedame iškeptą jautienos steiką (jei reikia jį perpjauname į kelias dalis), uždengiame pomidorų griežinėliais ir rukola. Patiekiame su bulvių traškučiais.
#LidlPartnerystė
omentarai
Atradimas. Viskas taip aiškiai, tiksliai.
Ačiū 🙂