Prieš kurį laiką rašėme, kaip nesunkiai namų sąlygomis galite išsikepti nuostabaus skonio jautienos kepsnį (steiką). Šiandien norime pasidalinti su jumis receptu, kuris garantuotai šiais metai atsiguls ant mūsų šventinio stalo. Šis jautienos patiekalas išbandytas jau kelis kartus ir pasiteisino, kaip greitas patiekalas, užsukus svečiams.
Namuose dažnai atsargoje stengiamės turėti kokybiškos, sultingos ir be galo skanios brandintos jautienos iš “KITCHEN me” asortimento (linkėjimai jiems ir sveikinimai su artėjančiomis šventėmis) ir tai mums dažnai pasiteisina. Būtent šis patiekalas ir buvo netikėtų svečių apsilankymo vaisius, kuris buvo didžiai pripažintas ir labai skaniai suvartotas. Pabandykite ir jūs!
Patiekalas, sukurtas dalintis.
- 1 sausai brandintas jautienos steikas (mes renkamės rib-eye)
- 200 g šparaginių pupelių
- 200 g vyšninių pomidorų ant šakelių (kuo kvapnesnių)
- 1 romaninė salota
- 30 g džiovintų spanguolių
- 30 g lazdyno ar pekano riešutų
- 50 g sūrio su mėlynu pelėsiu
- šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų
- 3 šaukštai grietinės
- 2 šaukštai krienų
- 1 šaukštas dižono garstyčių
- 1 šaukštas raudono vyno acto
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
- šlakelis vusterio padažo
- šiek tiek druskos ir pipirų
Kaip visuomet, gerą valandą prieš kepant steiką jį paliekame kambario temperatūroje, kad atšiltų ir kepant iškeptų tolygiai.
Romaninę salotą supjaustome griežinėliais, sumaišome su džiovintomis spanguolėmis, smulkintais riešutais, trupintu pelėsiniu sūriu ir šlakelių alyvuogių aliejaus. Sudedame į indą arba sukrauname serviravimo lekštėje.
Vyšninius pomidorus su šakelėmis apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druskos, pipirų ir dedame į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 10-15 minučių, kol pomidorai apkepa.
Pasūdytame vandenyje išverdame šparagines pupeles. Verdame 4-5 minutes.
Inde sumaišome visus padažo ingredientus.
Kuomet ateina steiko eilė, įkaitiname keptuvę iki labai aukštos temperatūros (kad net dūmelis rūktų). Tam geriausiai tinka špižinė arba plieninė keptuvė. Pilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir dedame kepti mėsą. Kepame po 3 minutes iš abiejų pusių jei mėgstate vidutiniškai iškeptą arba ilgiau – po 5 minutes jei mėgstate gerai iškeptą.
Iškepusį kepsnį išimame iš keptuvės ir šiukštu nepuolame pjaustyti. Jei supjaustysime – neteksime mėsos sulčių ir labai daug skonio. Mėsai leidžiame pasiilsėti 10 minučių.
Galiausiai jautieną supjaustome plonomis juostelėmis ir patiekiame kartu su salotomis, virtomis šparaginėmis pupelėmis, keptais pomidorais ir padažu. Tam geriausiai tinkama medinė lentelė arba didelė serviravimo lėkštė, kad būtų patogu dalintis.