Įdomu, tačiau Italijoje surasti makaronus su bolognese (pasta alla bolognese) restorano meniu yra misija neįmanoma. Žymusis šio patiekalo padažas Italijoje vadinamas tiesiog ‘ragu’, o tai iš esmės reiškia letai virtas mėsos troškinys. Tik nuvykus į Bolonijos miestą ir užsisakius makaronus su ‘ragu’ padažu gausite Boloniškąją patiekalo versiją – tikruosius pasta alla bolognese, kurio istorija siekia XVIII amžių. Taip pat, kitaip negu esame įsitikinę, patiekale naudojami ne spaghetti, o platieji tagliatelle makaronai.
Pats geriausias ir ko gero tikriausias bolognese padažo receptas.
- 500 g jautienos faršo
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- 2 saliero stiebai
- 4 skiltelės česnako
- 800 g konservuotų, nesmulkintų pomidorų (dvi skardinės po 400g)
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- 30 g šviežio baziliko
- 1 jautienos sultinio kubelis
- 3 lauro lapai
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 1 nedidelis čili pipiras
- 1 šaukštelis smulkinto džiovinto rozmarino
- 125 ml raudono sauso vyno
- 50 g kietojo sūrio
- 400 g spagečių
- šiek tiek druskos ir pipirų
Dideliame puode, kuriame gaminsime padažą ant vidutinės kaitros įkaitiname alyvuogių aliejų. Tuomet beriame labai mažais kubeliais pjaustytas morkas ir svogūną, plonais pusžiedžiais pjaustytą saliero stiebą, susmulkintą česnaką ir džiovintą rozmariną (jį taip pat prieš beriant susmulkiname). Viską kepame apie 10 minučių.
Po to padidiname ugnį ir suberiame jautienos faršą. Beriame šiek tiek druskos ir pipirų ir kepame 3-5 minutes.
Kuomet mėsa gražiai apskrunda, suverčiame konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą. Pilame vyną, beriame džiovintą raudonėlį ir smulkintą čili pipirą, šiek tiek druskos ir pipirų. Taip pat dedame lauro lapus ir įmetame sultinio kubelį. Viską gerai išmaišome, įbarstome tarkuotą sūrį, šaukštu patriname konservuotus pomidorus ir uždengę verdame apie 2 valandas karts nuo karto pamaišydami.
Baigiant virti padažui, atskirame puode pasūdytame vandenyje išverdame spagečius. Juos nukošiame, dedame į lėkštę ir gausiai apipilame bolognese padažu. Prieš patiekiant apibarstome tarkuotu sūriu.
Kadangi padažo gamyba šiek tiek užtrunka, rekomenduojame gamintis jo iš karto daugiau. Padažą galima supilstyti į maistinius maišelius ir užšaldyti. išalkus teliktų keptuvėje pašildyti padažą, sumaišyti su spagečiais ir makaronai su bolognese padažu atsidurs labai greitai ant jūsų stalo!
omentarai
Keista, prieš savaitę Romoje valgėme pasta alla bolognese, jokių problemų, kas antrame restorane…
Na gal padarė išvadas italai:D Na nežinau, bet gal Romoj taip labiau.