Išvertus šių makaronų pavadinimą iš italų kalbos pažodžiui, pavadinimas gali nustebinti. Paleistuvės makaronai – taip skambėtų šis patiekalas lietuviškai. Sakoma, kad pavadinimas gimė nuo aitraus patiekalo kvapo (ančiuviai, česnakas, čili), kuriuo moterys viliodavo savo klientus. Nepaisant to, patiekalas išliko mėgiamas iki šių laikų ir tikrai yra vertas išbandyti.
- šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui
- saujos vyšninių pomidorų
- 4-5 ančiuvių file
- 2 šaukštų kaparėlių
- 3 česnako skiltelių
- 200 g spagečių
- 1 saujos juodų arba kalamata alyvuogių
- 1 čili pipiro
- druskos ir pipirų
Kadangi patiekalas paruošiamas gan greitai, pirmiausia uždedame virti spagečius. Verdame juos pasūdytame vandenyje, vadovaudamiesi pakelio instrukcija ir jokiu būdu neperverdame.
Tuo pat metu į keptuvėje įkaitintą aliejų beriame smulkintas ančiuvių file, smulkintus čili pipirus, pjaustytus česnakus, kaparėlius, alyvuoges ir perpjautus per pusę vyšninius pomidorus. Viską kepame 5-7 minutes, kol pomidorai gerokai suminkštės arba kol išvirs makaronai.
Kuomet spagečiai išverda, į keptuvę su ruošiamu padažu pilame pusę stiklinės krakmolingo vandens, kuriame virė mūsų pasta (taip padažas taps tirštesnis ir gardesnis), ir suverčiame nukoštus spagečius. Beriame šiek tiek pipirų ir labai mažą žiupsnelį druskos, kadangi padažas gali būti ir taip sūrus nuo ančiuvių.
Viską pakaitiname dar 1-2 minutes ir patiekame apibarsčius šviežiu baziliku.
Mėgstančius pasisukioti virtuvėje, kviečiame prisijungti prie Facebook grupės, kurioje gausite dar daugiau naudingų patarimų ir patiekalų receptų iš kitų skaitytojų: