Šis moliūgų pyragas labai populiarus JAV ir Kanadoje. Rudens sezonui įsibėgėjant jis kepamas itin dažnai. Be to, tai yra vienas iš pagrindinių amerikietiško šventinio Padėkos dienos stalo atributų. Na, man ilgą laiką knietėjo išbandyti šį pyragą ir pagaliau prisiruošiau.
Pyragą nusprendžiau pagardinti labai kvapniu ir rudeniškų prieskonių mišiniu, kurį pasigaminau sumaišęs gvazdikėlius, muskatą, cinamoną, kvapiuosius pipirus ir maltą imbierą. Gavosi tobula kombinacija, kuri puikiai tiko su moliugu. Be to, šios savaitės LIDL amerikietiškų produktų asortimente radau aukščiausios klasės, Kanadoje pagaminto klevų sirupo, kuris idealiai papildė pyrago skonį. Beje, klevų sirupas, įdomus tuom, kad be subtilaus skonio jis suteikia ir natūralaus saldumo, tad kepiniuose juo galima pakeisti įprastą cukrų. O šiaip pyragas gavosi tobulas. Jei atvirai, tai jaukesnio rudeninio pyrago negu šis net neįsivaizduoju! Skonis – tobulai harmoningas. Galvojau, kad gal bus truputį per saldus, bet gavosi pats tas – nei per saldus, nei per sūrus.
Nesu valgęs skanesnio moliūgų pyrago, negu šis!
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 240 g miltų
- 170 g sviesto
- 115 g šalto vandens
- 1 šaukštas obuolių acto
- 70 g cukraus
- 1 šaukštelis cinamono
- 3/4 šaukštelio druskos
- 1/2 šaukštelio malto imbiero
- 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1/4 šaukštelio malto muskato
- 2 kiaušiniai + 1 papildomas trynys
- 460 g moliūgo piure (Ją pasigaminame taip: moliūgą perpjauname, išimame sėklas, pabarstome druska, apverstą dedame ant kepimo skardos ir kepame 210 laipsnių temperatūroje apie 50min. Tada sutriname).
- 160 ml kondensuoto pieno
- 70 ml grietinėlės
- 4 šaukštai klevų sirupo
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- Pasigaminame sviestinę tešlą. Druską, cukrų, miltus ir mažais gabalėliais pjaustytą sviestą sumaišome (arba petriname blenderyje). Tada palengva supilame actą, vandenį ir sumaišome šakute. Suformuojame diską, įvyniojame į plėvelę ir palaikome šaldytuve bent 1 val.
- Gaminame įdarą. Inde išplakame kiaušinius su cukrumi, druska ir prieskoniais. Supilame visus likusius ingredientus.
Iškočiojame sviestinę tešlą, ja išklojame 25 cm skersmens, sviestu išteptą kepimo skardą. Dedame į šaldytuvą 30min, kad šiek tiek atvėstų.
Pagrindo kepimas. Pagrindą užklojame kepimo popieriumi ar folija, pripilame sausų ryžių ar pupelių (kad prispaustų ir kepant tešla neiškiltų). Uždengtą pagrindą kepame 220 laipsnių orkaitėje 30 min. Tada atidengiame, vidų ištepame kiaušinio plakiniu ir kepame dar 15 min 180 laipsnių temperatūroje.
Pyrago kepimas. Į šiek tiek pravėsusį pagrindą supilame įdaro mišinį ir kepame 1 valandą 160 laipsnių temperatūroje. Išėmę iš orkaitės leidžiame sustingti ir 'pailsėti' bent 3 valandas.
Patiekiame su plakta grietinėle.
#reklama #lidlpartnerystė
omentarai
Labai prastas receptas. Instrukcijos nepakankamai detalios, pridirbom turbūt klaidų nes nieks nesigavo. Pliurzė kažkokia. Paprastam mirtingajam neišeis pasigaminti. Tešlos ingredientai netinkamom proporcijom – jokio disko iš tokios lipnios masės nesuformuosi arba bent papasakokit kaip tą padaryti. Kam skirtas šis puslapis galų gale? Jei paprastiems žmonėms, tai su šiuo receptu prašovėte.
Taip, kartais gali gautis lengva pliurzė, bet nieko tokio. Svarbu ‘nežaisti’ su tešla, greitai išmaišyti ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų sviestas, nes jis nuo kambario temperatūros ir šiltų rankų tirpsta. 🙂
O aš kepu antrąkart, nes pirmąkart viskas puikiai pavyko. Anąkart turėjau mažai moliūgo, tai kepiau iš pusės normos. Tešla gana neblogai kočiojosi, gavosi plonas sluoksnis, todėl buvo labai skanu.