Prisipažinsiu, Panna Cotta niekada nebuvo mano mėgstamas desertas. Sunku pasakyti kodėl, galbūt dėl šiek tiek keistos tekstūros, o gal to viso pieniškumo, nes neesu didelis pieno mėgėjas. Šį desertą buvau valgęs vos kelis kartus ir niekada nepajausdavau to kažkokio ‘wow’. Va taip ir gyvenau.
Šią savaitę LIDL‘o “Deluxe” asortimente atradau šviežią vanilės ankštį ir labai užsinorėjau ją kažkur panaudoti. Pirmas į galvą šovęs desertas – prancūziškas creme brulee, tačiau ją buvau valgęs prieš kelias dienas, tad nebeliko nieko kito, kaip tik gaminti tradicinę, vanilinę Panna Cotta. Šio itališko deserto gamyba netruko ilgai, nes prireikė vos kelių ingredientų. Pats gamybos procesas taip pat labai paprastas. Žinoma, desertas pavyko iš pirmo karto ir, (surprise, surprise) būtent šis man tikrai labai patiko. Galimai tai buvo tiesiog įsitikinimas, kad ši Panna Cotta bus pati skaniausia pasaulyje, nes juk pats ją gaminu, arba tai galėjo būti tiesiog dėl labai kokybiškos šviežios vanilės ankšties. Na vienas iš dviejų. Pabandykite ir nuspręskite jūs – man labai įdomu išgirsti iš jūsų, kaip ten yra.
Beje, dar noriu tarti kelis žodžius apie vanilę. Vanilės ankštis ir jose esančios kvapnios sėklytės – tam tikros rūšies orchidėjų vaisius. Įdomu, kad natūraliai šių orchidėjų žiedlapiai būną užsivėrę, o prasiveria tik vieną kartą per metus vienai dienai. Būtent per šį laiko tarpą žiedas turi būti apdulkintas rankiniu būdu (pernešamos žiedadulkės), kad užsimegztų vanilės ankštis. Na užteks šiam kartui biologijos, bet kaip jau supratote, vanilės auginimas rimtas procesas. Ir patikėkite, paragavus šviežios, kitą kartą nebesinorės žiūrėti į vanilinį cukrų ar vanilės esenciją, nes kvapas tikrai įspūdingas.
Tobulas itališkas desertas su šviežia vanile.
- 200 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 110 ml pieno (3,5 proc. riebumo)
- 1/2 šviežios vanilės ankšties
- 40 g cukraus
- 4 g želatinos
- šiek tiek šviežių uogų ar uogienės
Į puodą supilame pieną ir ir grietinėlę.
Vanilės ankštį perpjauname išilgai ir peilio bukąja puse išskobiame vanilės sėklas iš pusės ankšties. Ankštį be sėklų metame į puodą su pienu ir grietinėle, o likusią pusę pasidedame sekantiems gaminimams.
Vanilės sėklas sumaišome su cukrumi ir druska.
Puodą su pienu, grietinėle ir išskobta vanilės ankštimi kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Tuomet puodą nuimame nuo kaitros, suberiame cukraus mišinį ir plakimo šluotele viską gerai išmaišome.
Atskirame inde ištirpiname želatiną 2 šaukštuose pieno ir supilame į bendrą puodą. Dar kartelį viską išmaišome, paliekame pravėsti 15-20 min ir supilstę į stiklines ar dubenėlius padedame į šaldytuvą 2-3 valandoms.
Patiekiame su uogomis ar uogiene.
#LidlPartnerystė
2 comments
Sveiki, Mariau, norėjau pasidomėti – o kiek porcijų čia būtų?
Šitas receptas 3 porcijoms. 🙂