Prieš kurį laiką buvau aprašęs tradicinės neapolietiškos picos receptą. Tačiau prisipažinsiu, neseniai atradau visiškai kitokią picą, kuri mane sužavėjo gerokai paprastesniu paruošimu, tad privalau jos receptu pasidalinti su jumis. Ši pica unikali tuom, kad ji kepama keptuvėje (geriausia špižinėje), kur labai dailiai iškyla, apskrunda ir gaunasi tobulas storapadis picos padas.
Gamindamas šią picą mėgstu ant jos viršaus uždėti konservuotų trintų pomidorų, daug mocarelos sūrio ir dar kokius kelis ingredientus. Pagrindinė taisyklė, kaip ir gaminant bet kokią kitą picą – svarbu ne ingredientų kiekybė, o kokybė. Tad vadovaudamasis šia taisykle nusprendžiau picą papildyti keptuvėje pasigamintais karamelizuotais svogūnais prie kurių labai tiko šviežios triušienos dešrelės iš “Kitchen Me” asortimento. Iš esmės, pati triušiena labai švelni ir lengva mėsa, tad šioje picoje šios dešrelės ypatingai tiko ir derėjo su karamelizuotais svogūnais bei šviežiu rozmarinu ir petražolėmis. Kadangi triušiena iš savęs, galima sakyti, neturi visai riebalų, tad kepdama mėsa jų neišleido, o pica gavosi neriebalinga, traški ir apskrudusi. Trumpai tariant – su triušiena neprašoviau, nors čia buvo tikrų tikriausias eksperimentas.
Storapadė pica su triušiena ir karamelizuotais svogūnais.
- 320 g miltų
- 2 šaukšteliai cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio sausų mielių
- 200 ml šilto vandens
- 400 ml konservuotų trintų pomidorų
- 150 g mocarelos sūrio (forminio ar tarkuoto, bet ne itališko stiliaus sūrio burbulų)
- kelios šakelės šviežio rozmarino
- 4 skiltelės česnako
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- kelios šakelės šviežių petražolių
- 5-6 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 700 g neluptų svogūnų
- 70 g cukraus
- 50 g balzamiko acto
- šiek tiek druskos ir pipirų
Pirmiausia pasigaminam picos tešlą. Šiltame vandenyje sumaišome mieles su cukrumi ir ištirpiname. Leidžiame pastovėti 5 min.
Atskirame inde sumaišome miltus su druska. Supilame vandenį su mielėmis ir išminkome tešlą. Tuomet ją apšlakstome alyvuogių aliejumi, uždengiame maistine plėvele ir palaikome kambario temperatūroje 1,5-2 val.
Gaminame karamelizuotus svogūnus. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, suberiame į vidutinės kaitros keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Kepame maišydami apie 5-7 minutes, kol svogūnai suminkštėja. Tada suberiame cukrų, pilame balzamiko actą, pagardiname druska, pipirais ir kepame ant nedidelės kaitros apie 15-20 min, kol padažas sutirštėja, o svogūnai tampa karamelinės spalvos.
Taip pat pasigaminame patį geriausią pomidorų padažą, kurį tepsime ant picos pagrindo. Atsidarome trintų konservuotų pomidorų skardinę, į juos įdedame 4 smulkintas česnako skilteles, džiovinto baziliko, druskos ir pipirų. Padažas paruoštas.
Į špižinę keptuvė (arba keptuvę storu dugnu) įpilame 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnelį druskos ir pipirų. Keptuvės dugną išklojame trečdaliu turimo tešlos (kadangi kepsime 3 picas), kurią šiek tiek pakočiojame ar ištampome rankomis. Keptuvę, su įklota tešla, uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pakilti dar 30 min.
Kuomet tešla iškyla, keptuvę su tešla statome ant vidutinės kaitros ir kepame 5 minutes, kol pradeda šiek tiek burbuliuoti. Tada tepame konservuotų pomidorų padažą, gausiai beriame tarkuoto sūrio, dedame šiek tiek karamelizuotų svogūnų. Taip pat iš triušienos dešrelių išspaudžiame mėsą, suformuojame mažus kukuliukus ir juos taip pat dedame ant picos kartu su šviežio rozmarino lapeliais.
Picą su visa keptuve pašauname į orkaitės viršutinę lentyną su nustatytu grilio rėžimu ir kepame 10-15 min, kol apskrunda sūris.
Keptuvę atsargiai (su rankšluostukų ar pirštine) ištraukiame iš orkaitės, leidžiame picai pailsėti 10 min, apibarstome smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir puolame valgyti.
Beje, kelias picas kepiau stikliniuose kepimo induose, kuriuos iškart dėjau į orkaitę ir kepiau 15 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Pica gavosi šiek tiek daugiau iškilusi, priminė itališką focaccia ir dugnas nebuvo toks apskrudęs, kaip kepant keptuvėje, tačiau skonis visvien buvo labai geras.