Tobulai skani pomidorų galetė. Prieš kelias dienas paklausiau draugo patarimo ir pirmą kartą pabandžiau pasigaminti naminę sviestinę tešlą blenderyje. Gamybos eiga ir receptu pasidalinau savo Instagram paskyroje (jei manęs ten dar nesekate – labai kviečiu tai padaryti. Nuoroda yra ČIA).
Iš esmės, tai sviestinės tešlos visuomet nekęsdavau, nes nebuvo nei karto, kad gautųsi tobulai vientisa (sviestas ištirpdavo, lipdavo prie rankų, neišsikočiodavo ir pan.). Gaminant blenderyje pirmą kartą gavosi idealiai gerai ir užtrukau gal tik 5 minutes. Turėdamas tobulą tešlą ir kelis užsilikusius mamos pomidorus panorau pagaminti galetę – tikrą prancūzišką klasiką. Likau tikrai labai nustebęs jos skoniu ir tekstūra. Gamindamas naudojau mocarelos sūrį, tačiau ateity verčiau rinkčiausi ožkos ar kokį nors čederį. Mocarelos sūris ‘paleido’ labai daug vandens ir kepinio pagrindas gavosi šiek tiek šlapokas. Nepaisant to, ši pomidorų galetė labai patiko ir tikrai gaminsiu dar ir dar. Na, pomidorų sezonas, kaip ir baigėsi, tačiau galetę puikiausiai galima gaminti ir su kitomis daržovėmis, mėsomis ar vaisiais.
Tobulai skanus pyragas, kuris labai tinka pusryčiams ir ne tik!
- 500 g sviestinės tešlos arba šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
- Apie 1 kg pomidorų
- 70 g ožkos ar čederio sūrio
- 1 skiltelė česnako
- šiek tiek šviežio čiobrelio
- 1 kiaušinis
- šiek tiek druskos ir pipirų
Pomidorus supjaustome griežinėliais ir sudedame į indą. Apibarstome druska, išmaišome ir išdėliojame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklines sultis (galetė taps traškesnė).
Iškočiojame tešlą (apie 5-7 mm storio) ir perkeliame ant kepimo popieriaus
Tešlą ištepame kiaušinio plakiniu (tik paliekame užlenkimui kokius 3 cm nuo kraštų neteptus), pabarstome smulkintu česnaku ir čiobreliu. Ant viršaus dedame tarkuotą/smulkintą sūrį ir gražiai sudedame pomidorų griežinėlius.
Pabarstome druska, pipirais. Tuomet užlenkiame kraštus, lengvai prispaudžiame ir patepame juos kiaušinio plakinio
Galetę su visu kepimo popieriumi perkeliame į lėkštę ir dedame į šaldytuvą atvėsti 10-15 min.
Po to kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje 50 minučių.
Prieš pjaustant leidžiame pravėsti.