Pyragas spragtukas – daug kartų ragautas ir labai ilgai ieškotas receptas, kurio būtume neradę be Gabrielės pagalbos. (šaltinis čia). Desertas tiesiog tirpsta burnoje, pasižymi švelniu šokolado skoniu, o biskvite esantys riešutai suteikia savito traškumo. Labai rekomenduojame šiame recepte naudoti biskvitinius traškučius, kurie padarys šį pyragą dar išraiškingesniu.
- 3 didelių kiaušinių
- 3 kiaušinių trynių
- 150 g cukraus
- 3 šaukštų miltų
- 1 šaukšto kakavos
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 100 g migdolų (sumalame iki rupių miltų)
- 100 g anakardžių (sumalame iki rupių miltų)
- 70 g biskvitinių traškučių (nebūtinai)
- 3-5 šaukštų kondensuoto pieno (nebūtinai)
- 500 ml plakamosios grietinėlės
- 3 kiaušinių baltymų
- 100 g juodo šokolado
- 100 g pieninio šokolado
- 100 g cukraus
- 10 g želatinos miltelių
Pirmiausia 24-28 centimetrų tortinės dugną išklojame kepimo popieriumi, o kraštus ištriname sviestu.
Tuomet kiaušinius, trynius, cukrų ir kakavą išplakame iki vientisos masės. Į gautą masę suberiame maltus riešutus ir dar šiek tiek pamaišome. Tešlą pilame į tortinę ir kepame 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį biskvitą paliekame atvėsti. Jei norisi, kad pyragas „Spragtukas“ įgautų traškesio, siūlome sumaišyti biskvitinius traškučius su kondensuotu pienu ir gautą masę užtepti ant iškepusio biskvito.
Po to vonelėje virš puodo su verdančiu vandeniu ištirpiname šokoladą.
Pasiliekame 1-2 šaukštus grietinėlės (ją naudosime želatinos tirpinimui), o visa kitą išplakame su cukrumi.
Tada kitame inde į kiaušinių baltymus įspaudžiame 2-3 lašus citrinos sulčių arba kelis lašus acto (taip išplakti baltymai taps tvirtesni) ir plakame iki standžių putų (jei baltymus plaksite su tuo pačiu įrankiu, kaip ir grietinėlę, būtinai švariai jį nuplaukite ir nusausinkite, kadangi net ir mažiausias lašas grietinėles gali sugadinti baltymus ir jie neišsiplaks).
Kuomet baltymai išplakti, įmaišome į juos plaktą grietinėlę ir atvėsūsį tirpintą šokoladą.
Mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės šiek tiek pakaitiname likusią grietinėlę ir joje ištirpiname želatiną. Po to supilame į grietinėlės kremą ir išmaišome.
Galiausiai skystą masę suverčiame ant iškepto pyrago pagrindo ir pastatome šaldytuve per naktį.
2 comments
Sveiki, ar biskvitinis traškutis lieka traškus? Nesutyžta?
Egle, jis išlieka traškus 🙂