“Burokai? Taigi jie yra atsibodę ir niekam neįdomus!” – tokia gali kilti reakcija, stebint žemėtus burokus parduotuvės lentynoje, tačiau reikia tik truputį pasidomėti ir nustebsit, kokių lobių iš šios daržovės galima prigaminti. Burokas – puiki ir įvairiapusiška daržovė. Ji gali būti naudojama ne tik šaltibarščiams, silkei pataluose ar kitiems lietuviškos virtuvės stebuklams.
Ne be reikalo geriausi viso pasaulio restoranai pradeda žvalgytis į primirštas daržoves, tokiais kaip kalafiorai, ropės, patisonai ir vis plačiau pritaiko jas savo šedevruose. Pastaraisiais metais buvo pradėta kalbėti, jog burokėlis – naujausias šių dienų super maistas, kuris stumia iš mados vakaruose taip išpopuliarėjusias rugštynes, bolivinę balandą ir chia sėklas (šaltinis: dailymail.co.uk) Šiandien burokas – mūsų žvaigždė, tad šios salotos su burokais jus nustebins.
Dviems porcijoms salotų reikės
- Dviejų šviežių burokų;
- 80g perlinių kruopų.
- 200g špinatų (manome galima naudoti arba įmaišyti rukolos ar sultenės);
- 60-80g ožkos sūrio;
- 2-3 šaukštų smulkintų graikinių riešutų;
Padažui reikės
- šaukštelio dižono garstyčių;
- šaukštelio medaus;
- šaukštelio raudono vyno acto;
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- šaukštelio citrinos sulčių;
- druskos ir pipirų;
- smulkiai pjaustyto šalotinio svogūno (nebūtinai)
- smulkiai pjaustyto česnako skiltelės.
Gaminimo eiga
Šios salotos su burokais, perlinėmis kruopomis ir ožkos sūriu labai parastos, tačiau reiks šiek tiek palaukti kol iškeps burokai ir išvirs kruopos (paprastai apie 1 valandą, tačiau dar reiktų pridėti 15-30min, kadangi šie ingridientai gali būti gerokai per karšti). Į verdantį pasūdytą vandenį suberiame perlines kruopas ir verdame apie 50 minučių arba kol išvirs. Neluptus burokus suvyniojame į aliuminio foliją ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Turime šiek tiek laiko atsipūsti. Po to gaminame padažą. Sumaišome visus ingridientus inde ir naudodami plakimo šluotelę plakame kol padažas taps vientisas (pastovėjęs gali vėl susisluoksnioti, todėl prieš pilant ant salotų rekomenduojame jį dar kartą perplakti). Taip pat švariai nuplauname špinatus ar kitas naudojamas salotas ir susmulkiname riešutus, o burokus supjaustome kūbeliais. Į maišymo indą dedame visus ingridientus (išskyrus ožkos sūrį ir riešutus), supilame padažą ir gerai išmaišome. Patiekiame lekštėje su ožkos sūrio gabaliukais ir smulkintais riešutais. Salotos su burokais – paprastai pagaminamas, bet tikrai nepaprasto skonio patiekalas. Nenuvertinkite šios daržovės.
Skanaus!