
Prisipažinsiu, praeitais metais labai norėjau pasidalinti su jumis šiuo receptu, tačiau vis tempiau, tempiau ir praėjo šilauogių sezonas. Tad susiėmęs į rankas, užuodžiantis vis artėjantį uogų sezoną nuskubėjau jų pirkti, kad tik spėčiau pagaminti, nufotografuoti ir pasidalinti su jumis šiuo puikiu receptu, o jau jūs įvertinsite.
Asmeniškai man šilauogės yra, ko gero, pačios skaniausios uogos – sultingos, ne per saldžios ir gaivios, o šiame pyrage jos ypač atsiskleidžia. Man labai patiko, kad įdaras tapo daugiau mažiau vientisas, sutirštėjo ir valgant neišbėgo, o kaip tik tvirtai laikėsi. Beje, aprašytą pyrago tešlos receptą galite tikrai panaudoti ir kepdami kitus pyragus.

Gaivus, lipnus, saldus šilauogių pyragas. Tikras vasaros skonis.
- 700 g šviežių ar šaldytų šilauogių arba mėlynių (jei naudojat šaldytas – atitirpinti nereikia)
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 160 g cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 40 g tapiokos miltų (iš bėdos tiks ir kukurūzų krakmolas)
- 225 g miltų
- 15 g cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 220 g sviesto
- 115 ml šalto vandens
Pirmiausia pasigaminame tešlą. Inde sumaišome miltus su cukrumi ir druska.
Iš šaldytuvo išimtą sviestą supjaustome nedideliais kūbeliais, sumaišome su miltų mišiniu ir pirštais šiek tiek pertriname. Tada supilame vandenį, išmaišome ir iškočiojame.
Jei sviestas pradeda tirpti, dedame tešlą į šaldytuvą 10 minučių.
Atvėsusią tešlą iškočiojame ir perlenkiame kelis kartus, tada vėl pakočiojame ir kartojame lankstymą dar 3-4 kartus (tokiu būdų gausime sluoksniuotą tešlą). Padaliname ją į dvi dalis. 2/3 tešlos naudosime pagrindui ir 1/3 viršutiniam pyrago sluoksniui.
Didesnę dalį tešlos iškočiojame (apie 5 mm storio) ir išklojame ja 22 cm skersmens kepimo formą.
Atskirame inde sumaišome šilauoges su cukrumi, druska, tapiokos miltais (arba kukurūzų krakmolu) ir citrinos sultimis. Gautą įdarą sudedame į kepimo formą ir užklojame likusia tešla. Jei jos liko daug – galima uždengti pilnai, jei mažiau padarome kelias juosteles.
Paruoštą pyragą prieš kepimą įdedame į šaldytuvą 30 minučių, kad sviestas sustingtų.
Kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Iškępusį pyragą palaikome apie 3 valandas kambario temperatūroje, kad atvėstų ir pjaunant neišbėgtų įdaras.
Jei patiko šis šilauogių pyragas – daugiau kepinių receptų rasite čia
O dar daugiau desertų receptų galite rasti pas mano draugus čia