Smidrai į Lietuvą atkeliavo seniai. Gaila, bet lietuviams jų skonis kaip daržovių nebuvo priimtinas, tad vėliau smidrai buvo auginami tik kaip gėlės. Šiaip daugelyje šalių ši daržovė laikoma delikatesine. Asmeniškai mes, kai tik prasideda smidrų sezonas (balandis-birželis), juos perkame ir valgome, nes tai yra tikrų tikriausias gėris. Smidrai su šonine – tikras delikatesas, prabangaus restorano užkandis, kurį visiškai lengvai pasigaminsite patys.
Jums reikės (3 užkandžio porcijos)
- 300g smidrų;
- 200g šoninės (bacon’o);
- šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga
Visų pirma, pasiruošiame smidrus, kadangi ne visas jo stiebas yra valgomas. Suimame smidrą abejomis rankomis: viena ranka laikome smidrą nuo viršaus ties viduriu, kita – tik patį jo galą, ir lenkiame žemyn, kol sulūžta. Dalį, kurioje yra stiebo viršus pasiliekame, o iš apatinės galime išsivirti daržovių sultinį arba tiesiog išmesti, nes ji medinė ir nevalgoma (jei neaišku, kaip tai padaryti, pasižiūrėkite: https://www.youtube.com/watch?v=5ULUOUDwn3c ).
Smidrus tvirtai apvyniojame šoninės juostelėmis ( jei smidrai plonesni, kaip mūsų nuotraukoje, apvyniokite 3 smidrus viena šoninės juostele, jei stambesni, vyniokite po 2 smidrus ir pan.) Į keptuvę pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus, jį gerai įkaitiname ir dedame šonine apvyniotus smidrus. Ugnį šiek tiek sumažiname ir kepame iš abiejų pusių, kol šoninė gražiai apskrus. Patiekiame apšlakstę truputėlį alyvuogių aliejaus.
Skanaus!