Carbonara išvertus iš italų kalbos – akmens anglies krosnis. Manoma, kad šis patiekalas gimė kaip sotus patiekalas Italijos vidurio regiono kalnakasiams. Bet kokiu atveju, tai yra tiesiog tobulas receptas, kurį įmanoma paruošti per 20 minučių, o gautas rezultatas tiesiog stulbina.
2 porcijoms Carbonara reikės
- 200g spaghetti makaronų (taip pat galima naudoti ir linguine arba bucatini);
- 150g šaltai rūkytos šoninės (ieškoti turguje);
- 1-2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 česnako skiltelės;
- 3 ypatingai šviežių kiaušinių (naudosime tik trynius)*;
- juodų maltų pipirų ir šiek tiek druskos;
- 50g permezano ar džiugo sūrio.
*Norint pasigaminti tobulus carbonara makaronus reikalingi kuo šviežiasni kiaušiniai. Kadangi kiaušinių tryniai šiame recepte nebus kepami ar kitaip termiškai apdorojami, o tik gerokai įkais nuo makaronų ir šlakelio verdančio vandens, išlieka minimali tikimybė apsinuodyti. Tačiau neverta per daug bijoti. Tai yra populiarus ir mėgiamas receptas visame pasaulyje, kurio pagrindinis akcentas švieži kiaušiniai.
Gaminimo eiga
Į pasūdytą vandenį sudedame makaronus ir verdame 8-10min. Tuo pat metu supjaustome šoninę kūbeliais ir nulupame vieną česnako skiltelę. Į keptuvę pilame alyvuogių aliejaus, įkaitiname ir suberiame šoninę kartu su česnako skiltele. Apskrudus šoninei, nuimame keptuvę nuo ugnies ir išmetame česnako skiltelę – jos mums jau nebereikės (česnako paskirtis buvo suteikti papildomą prieskonį aliejui ir visam padažui). Tuomet atskirame inde atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų (šiam receptui reikės tik trynių, tačiau baltymų jokių būdu neišmetame. Uždengti baltymai gali stovėti šaldytuve iki 2 dienų, kol išsikepsime iš jų morengus ar kiaušinienę). Į indą su trimis kiaušinių tryniais dedame tarkuoto džiugo ar permezano sūrio ir šviežiai maltų pipirų. Viska išmaišome. Šiuo metu makaronų virimas jau turėtų eiti link pabaigos. Nupilame vandenį nuo išvirusių makaronų, bet pasiliekam vieną samtį ar pusę puodelio vandens, kuriame virė makaronai. Tada suverčiame makaronus į keptuvę su iškepusia šonine, taip pat pilame likusį makaronų virimo vandenį ir kiaušinių trynius su sūriu. Viską greitai išmaišome ir patiekiame.
Skanaus.
Mėgstančius pasisukioti virtuvėje, kviečiame prisijungti prie Facebook grupės, kurioje gausite dar daugiau naudingų patarimų ir patiekalų receptų iš kitų skaitytojų: