Vienas dažniausiai naudojamų ingridientų mūsų patiekaluose, žinoma, yra svogūnas. Turbūt dauguma pasaulio virtuvių jį galėtų tituluoti ingridientų karaliumi, paskaninančiu įvairiausius patiekalus. Šis nuostabus svogūnų pyragas nereikalauja didelio kruopštumo jį gaminant, naudojami ingridientai yra paprasti ir dažnai „gulintys“ kažkur virtuvės spintelėse ar šaldytuve, tad svogūnų pyragas labai greitai gali stovėti ir ant jūsų stalo.
Jums reikės
- 500g. pakelio šaldytos bemielės tešlos;
- 800g. svogūnų;
- 200g. grietinės;
- 4 kiaušinių;
- 3valg.š. miltų;
- 150g. amerikietiškos šoninės (bacon);
- 1valg. šaukšto sviesto;
- 1arb.š. kmynų;
- druskos, pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Įkaitiname kaptuvę (geriau naudoti gilesnę) be aliejaus ir dedame kubeliais smulkintą šoninę ir maišydami ją apkepame porą minučių. Tuomet, sumažinę kaitrą iki vidutinės, beriame kubeliais smulkintus svogūnus ir dedame šaukštą sviesto. Leidžiame jiems karamelizuotis, kepdami juos apie 30 min. ant nedidelės ugnies, karts nuo karto pamaišydami.
Kol kepa svogūnai, galime išsikočioti tešlą. Ją iškočioję, padengiame kapimo formą.
Svogūnams iškepus, juos išimame į atskirą lėkštę ir leidžiame šiek tiek atvėsti. Kai jie pravėsta, į atskirą indą įmušame kiaušinius, dedame grietinę, miltus, beriame druskos, pirių ir gerai viską išplakame. Tada į tą pačią masę dedame pravėsusius karamelizuotus svogūnus, beriame kmynų ir gerai gerai viską išmaišome. Šį gautą pyrago turinį suverčiame į sluoksniuota tešla padengtą kepimo formą. Išsikišusius tešlos kraštus užlenkiame ir paguldome ant pyrago viršaus ir dedame jį į iki 200 laipsnių įkaitintą oraitę, kepame 50 minučių. Kai pyragas iškepa, leidžiame jam pravėsti bent 30 minučių, o tada skanaujame.
Skanaus!