Tom Kha Gai sriuba – tikriausiai pats populiariausias Tailando virtuvės šedevras, atkeliavęs ir į mūsų patiekalų meniu. Patiekalas yra visiškai nesunkiai gaminamas, nors ir reikalauja kelių retesnių ingridientų, tačiau juos jau įmanoma rasti parduotuvių lentynose. Tradiciškai ši sriuba gali būti gardinama vištos kojomis, viduriais ar sukrešėjusiu krauju, tačiau šį kartą pateikiame savo skaitytojams labiau priimtiną europietiškui skoniui, tačiau vis tik autentišką, Tom Kha Gai receptą.
Keturioms porcijoms prireiks
- vienos skardinės (400ml) kokosų pieno;
- vienos pakuotės (apie 150-200ml) kokosų kremo (yra didesniuose prekybos centruose, bet manome galima pakeisti ir panašiu kiekiu papildomu kokosų pienu);
- vienos citrinžolės;
- 4-5 šviežių ar džiovintų laimo lapų;
- 3 laimo vaisių sulčių;
- 500g vištienos file;
- 3-4cm ilgio imbiero šaknies (tradičiškai naudojama alpinija (galangal), bet sunku jos rasti);
- 450ml vištienos sultinio;
- saujos pievagrybių ar kreivabudžių;
- 1-2 šaukštų (arba pagal skonį) žuvies padažo;
- vieno čili pipiro;
- šiek tiek šviežios kalendros.
Gaminimo eiga
Buku peilio galu padaužome citrinžolę, kad suaktyvėtų aromatas, ir supjaustome į kelias dideles dalis. Nuluptą imbierą supjaustome plonomis juostelėmis. Tuomet į puodą pilame kokosų pieną, kokosų kremą, vištienos sultinį, dedame imbierą, citrinžolę, laimo lapus ir kaitiname ant vidutinės temperatūros apie 4-5 minutes (neleidžiame pilnai užvirti, nes kokosų pienas gali sušokti į gumuliukus). Po to sudedame smulkiai pjaustytą vištieną su grybais ir tokiu pat būdu, iki galo neužvirdami, kaitiname apie 10-15 minučių. Kuomet višta išverda, beriame smulkintą čili pipirą, pilame žuvies padažą, laimo sultis. Tom Kha Gai sriubą patiekiame su smulkinta šviežia kalendra ir virtais ryžiais.
Skanaus.