Tom Yum sriuba – bene pats populiariausias tailandietiškas patiekalas, kuris sparčiai skinasi kelią į mūsų skrandžius čia Lietuvoje. Šią sriubą prieš kažkiek metų pirmą kartą paragavau Azijoje ir negalėjau patikėti, kad sriuba gali būti ant tiek skani!
Valgant tiesiog pinte pinasi skirtingi skoniai (aštrumas, rūgštumas, saldumas), kurių kombinacija yra tikrų tikriausia Tailando virtuvės vizitinė kortelė. Nepaisant to, ši sriuba paruošiama per kokias 20 minučių ir jos gaminimui nereikia jokių išskirtinių įgūdžių. Kalbant apie ingredientus, jų pagrindą sudaro kokosų pienas ir tailandietiška kario pasta, kurią labai nesunkiai rasite prekybos vietose. Beje, kad neužsipultumėte manęs, iškarto pasakau, ka šis receptas nėra labai autentiškas, kadangi tikrame tom yum naudojamas tik jūros gėrybių (krevečių) sultinys ir kartais šlakelis kondensuoto (becukrio) pieno, o kokoso pienui ten ne vieta. Tačiau, manau, kad šis variantas su kokosų pienu man man net skanesnis. Kada nors prie progos pasidalinsiu tradiciniu receptu, tad galėsite palyginti.
- 300 g vištos krūtinėlės
- 6-12 šaldytų krevečių (gali būti virtos arba nevirtos)
- 2 svogūnai
- 2 česnako skiltelės
- 250 g rudų pievagrybių
- 1 šaukštas kokosų aliejaus
- 2 šaukštai raudonos tailandietiškos kario pastos
- 2 šaukštai žuvies ar sojos padažo
- 400 ml kokosų pieno
- 400 ml vištienos sultinio
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 laimo sultys
- šiek tiek šviežios kalendros (patiekimui)
- 1 nedidelis čili pipiras (patiekimui)
- keli svogūnų laiškai (patiekimui)
Puode įkaitiname kokosų aliejų, ant jo apkepame smulkintus česnakus, svogūnus ir kario pastą (apie 2 min).
Sudedame kąsnio dydžio gabalėliais pjaustytą vištieną ir kepame dar 3 minutes.
Supilame kokosų pieną, sultinį, cukrų, žuvies ar sojos padažą bei sudedame ketvirčiais pjaustytus pievagrybius. Viską verdame ant vidutinės kaitros 10 min, bet neužverdame.
Sudedame šaldytas krevetes (nebūtina jų atitirpinti) ir paverdame dar 4 minutes.
Sriubai leidžiame šiek tiek pravėsti ir galiausiai supilame laimo sultis (labai svarbu niekada nepilti laimo sulčių į verdančią sriubą ar troškinį, nes patiekalas šiek tiek apkars).
Tom Yum sriuba paruošta. Belieka tik išpilstyti į indus ir patiekti su smulkintais čili, šviežia kalendra ir svogūnų laiškais.
omentarai
Sveiki,
3 punkte rasote kad virti 10minuciu bet neuzvirti. Tada 4 punkte rasote kad sudejus krevetes pavirti dar 4 minutes. Tai mums klausimas ar krevetes 4minutes virti nuo tada kai jas idedame i neuzvirusia sriuba ar reikia palaukti kol uzvirs ir tada virti 4 min?
Aciu
Rasa, sriubą virkite visą laiką ant vid. kaitros, jai nereikia užvirti. Tiksliau skambėtų “pakaitinus 10 min” sudėti krevetes ir dar kaitinti 4 minutes. 😀
Nuostabi sriuba! Niekaip negaliu atsivalgyt :)))
Labai tinka ploni ryžių makaronai joje 🙂