Savaitgalį prisiminėme neseniai gamintą šamo troškinį ir panorome paekspermentuoti. Šį kartą, pasirinkę ŽUVĖJOS produkciją, nusikėlėme į tolimąjį Vietnamą ir išbandėme namų sąlygomis pasigaminti egzotiškąjį patiekalą Cá Kho Tộ, kurį mes tiesiog vadiname: ‘labai skanus ir lengvai paruošiamas troškintas šamas karamelizuotame kokosų pieno padaže’. Tradiciškai šis patiekalas gaminamas būtent su šamu, o jis kaip tik čia ir pasirodė visu gražumu – troškinimo metu puikiai išlaikė savo formą, tekstūrą ir turėjo lygiai nulį kaulų. Taip, žuvis čia atliko labai svarbų vaidmenį, bet padažas buvo tiesiog skonio bomba. Na, iš savęs kokosų pienas turi gan sodrų skonį, bet šiame patiekale jis buvo kažkas tokio…! Kadangi padažas virė keliasdešimt minučių, per tą laiką kokosų pienas neteko didelio kiekio vandens, tapo tirštas, ypač sodrus ir tiesiog lipte lipo prie žuvies – privalote išbandyti!
Beje, turime du patarimus: gamindami naudokite kuo riebesnį kokosų pieną ir būtinai rinkitės šamą.
Troškintas šamas egzotiškame, karamelizuotame kokosų pieno padaže. Jokiu būdų neišsigąskite - labai nesunkiai pagaminamas patiekalas!
- 600 g šamo filė
- šlakelis aliejaus kepimui
- 2 svogūnai
- 6 skiltelės česnako
- 3 cm ilgio imbiero gabalėlis
- 400 ml (viena skardinė) kokosų pieno
- 1,5 laimo sulčių
- 3 šaukštai rudo cukraus
- 4 šaukštai sojos padažo
- 2 šaukštai žuvies padažo (arba 1 šaukštelis druskos)
- 1 nedidelis čili pipiras
- šiek tiek druskos maltų juodų pipirų
Šamo filė supjaustome 2-3 centimetrų gabalėliais, apibarstome druska, pipirais ir padedame į šalį.
Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų ir suberiame pusžiedžiais pjaustytą svogūną, griežinėliais smulkintą čili pipirą, česnaką ir juostelėmis pjaustytą imbierą. Viską pakepame 3-4 minutes.
Tuomet į tą pačią keptuvę supilame kokosų pieną (prieš pildami šiek tiek suplakame skardinę), cukrų, sojų padažą, laimo sultis ir žuvies padažą. Viską išmaišome ir paverdame 2-3 minutes ant vidutinės kaitros.
Į sušilusį padažą sudedame šamo file gabalėlius ir troškiname apie 40 minučių, karts nuo karto apversdami gabalėlius. Per šį laiką kokosų pieno padažas gerokai sutirštės, patamsės ir įgaus labai daug skonio. Labai svarbu per paskutines 10-15 troškinimo minučių stebėti padažą ir dažnai pamaišyti, kad jis neprisviltų.
Šiuo būdų troškintas šamas skaniausias su ryžiais ir šviežiais agurkais (patikėkite, agurkai čia privalomi!). Taip pat labai rekomenduojame papildomai pagardinti svogūnų laiškais, šviežia kalendra ir čili pipirais.