Žirniai su spirgučiais – mėgiami turbūt daugelio lietuvių, tarp jų ir mūsų. Jie gali būti valgomi kaip užkandis, tačiau dėl savo maistinių sąvybių taip pat gali atstoti ir pagrindinį patiekalą. Bet kokiu atveju, šie žirniai idealiai tinka su šaltu alumi.
Keturioms porcijoms prireiks
- 300g džiovintų geltonų žirnių (neskaldytų);
- 80g šaltai rūkytos šoninės;
- vieno svogūno;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga
Žirnius užmerkiame per naktį arba bent kelioms valandoms. Išbrinkusius žirnius suverčiame į puodą ir užpilame vandeniu, kad šiek tiek apsemtų. Verdame 20 minučių ir nuolat maišome. Tuo tarpu, kol jie verda, kubeliais supjaustome rūkytą šoninę ir kepame ant vidutinės ugnies kartu su svogūnais, kol viskas apskrunda. Kai išverda žirniai, nupilame likusį vandenį ir juos suverčiame į keptuvę su šonine. Beriame šiek tiek druskos (tik stengiamės nepadauginti, nes šoninė ir taip sūri) ir pipirų.
Skanaus.