Priešingai negu yra paplitę manyti, mėsos kukuliai ir spagečiai nėra itališkas patiekalas. Ištikro šis receptas gimė JAV, kurį 19 amžiuje sukūrė į pažadėtąją žemę atvykę pietų italijos imigrantai. Tai yra mėsingas, sotus patiekalas su labai išraiškingu padažu. Siūlome išbandyti šį receptą.
6-8 porcijoms prireiks
- 450g jautienos faršo;
- 300g veršienos faršo;
- dviejų po 400ml skardinių konservuotų pomidorų;
- 900ml-1,1l pomidorų pasatos (tyrės);
- vienos česnako galvos;
- 2-3 šaukšų alyvuogių aliejaus;
- dviejų šaukštų pankolių sėklų;
- dviejų šaukštų džiovinto rozmarino (tiks ir šviežias);
- dviejų šaukštų džiovinto raudonėlio arba baziliko (šviežias būtų dar geriau);
- vieno išplakto kiaušinio;
- 50g džiuvesėlių;
- 60g tarkuoto kietojo sūrio;
- druskos ir pipirų;
- 2 kupini šaukštai cukraus.
Gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruošiame padažą, kuriame virs mėsos kukuliai. Į didelį puodą (3-4litrų) pilame alyvuogių aliejų. Kuomet jis įkaista, beriame smulkintą česnaką ir kepame and vidutinės temperatūros, kol lengvai pageltonuoja. Česnako nepagailime – jo vistiek nesijaus. Tuomet į puodą suverčiame konservuotus pomidorus, pomidorų pasatą (tyrę), cukrų, druską, pipirus, raudonėlį ar baziliką ir sumažinę ugnį paliekame virti bent 45 minutėms ar valandai, karts nuo karto pamaišydami. Kuo padažas ilgiau verda, tuo skanesnis gaunasi, bet, mūsų manymu, valandos pilnai pakanka.
Tada pasiruošiame kukulių mišinį. Inde sumaišome mėsą su džiuvesėliais, tarkuotu sūriu, druska, pipirais, plaktu kiaušiniu, rozmarinu ir pankolio sėklomis (prieskonius geriausia būtų susmulkinti arba sumalti). Viską gerai išmaišome ir suformuojame trešnės dydžio, ar šiek tiek didesnius, kamuoliukus. Tuomet gerai įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepame kukulius, kad susidarytų plutelė, ir iš karto metame juos į padažą. Priklausomai nuo turimos keptuvės, gali prireikti 3 ar 4 kepimų po maždaug 5 minutes. Padažą su kukuliais verdame dar 20 minučių arba ilgiau ir patiekiame su makaronais arba bulvių koše.
Skanaus.
p.s. antrą ar trečią dieną mėsos kukuliai ir padažas tampa dar skanesni.