Prieš kurį laiką šito pyrago nuotrauką užmačiau kažkur internete. Iš pirmo žvilgsnio pasirodė, kaip tiesiog sudegęs pyragas. Pradėjus domėtis daugiau, išsiaiškinau, kad šis apdegęs sūrio pyragas labai įdomus reikalas.
Nepaisant to, kad jo receptas gimė prieš tris dešimtmečius viename restorane, esančiame baskų krašte Ispanijoje, būtent 2019 metais šis pyragas tapo vienu iš pačių madingiausių kepinių pasaulyje. Pagrindinė to priežastis – šio pyrago išpopuliarėjimas socialiniuose tinkluose, kur jo nuotraukomis ir teigiamais atsiliepimais apie jį masiškai pradėjo dalintis maisto mėgėjai, viešėdami šio pyrago gimtajame krašte. Dėl socialinių tinklų populiarumas augo kaip ant mielių ir dabar šį desertą galima pamatyti daugelio pasaulio šalių restoranų meniu. Na Lietuvoje apie šį cheesecake’ą dar nieko neteko girdėti, bet esu tikras, kad tai tik laiko klausimas, nes skonis yra tiesiog wow! Beje, įdomu, kad jam nereikia jokio biskvito ar sausainių pagrindo, kaip amerikietiškame sūrio pyrago variante, tad gamyba tikrai nesudėtinga. Labai rekomenduoju išbandyti, nes galiu drąsiai pasakyti, kad šis pyragas labai netikėtai tapo vienu iš mano skaniausių desertų.
Tiesiog nuostabaus skonio, orkaitėje keptas sūrio pyragas.
- 1 kg Kreminio sūrio (aš naudojau Philadelphia)
- 6 kiaušiniai
- 500 ml grietinėlės (30% riebumo)
- 1 šaukštelis druskos
- 40 g miltų
- 300 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto/esencijos arba 1 vanilės lazdelė
- šiek tiek sviesto (kepimo skardai ir popieriui ištepti)
Plakimo inde išplakame cukrų su kreminiu sūriu. Plakame kelias minutes, kol ištirpsta cukrus ir nebelieka grumstelių.
Tuomet plakant įmušame kiaušinius (po vieną) ir paplakame dar kelias minutes, kol tešla tampa vientisa.
Į tešlą supilame grietinėlę, druską, vanilės ekstraktą/esenciją arba sėklas iš vanilės ankšties ir plakame 30 sekundžių.
Ant tešlos viršaus tolygiai išbarstome miltus ir paplakame dar 30 sekundžių, kol miltai išsimaišo.
Pyrago kepimo skardos dugną ir kraštus ištepame sviestu. Taip pat sviestu ištepame didelį kepimo popieriaus lapą, kuriuo išklosime kepimo skardą. Lapas turi būti pakankamai didelis, kad uždengtų skardos dugną ir šonus. Kepimo popierių klojame sviestuota puse žemyn (sviestas padės lapui prilipti prie skardos), prispaudžiame, kad priliptų ir kruopščiai išlyginame, kad neliktų burbuliukų.
Į kepimo forma supilame cheesecake’o tešlą ir kepame 200 laipsnių kaitros temperatūroje 65 minutes.
Prieš valgant leidžiame atvėsti bent 1 valandai, o geriausia – šaldytuve per naktį.
2 comments
Sveiki, o kokio skersmens skarda?
Apie 25cm, bet galima ir šiek tiek siauresnę, kad ir 22-23, nepamenu kokios ten jos būna. 😀