Šiandien atkreipėme dėmesį, kad parduotuvių lentynose jau atsirado įvairiausių rūšių humuso pakuočių. Jei kas nežinote, humusas – tai ypatingai vidurio rytuose ir šiaurės Afrikoje paplitusi užtepėlė/pagardas/garnyras iš avinžirnių ir sezamo sėklų pastos (kuri ir suteikia humusui tą išskirtinį poskonį). Beje, tai yra ypač maistingas ir labai skanus reikalas. Kadangi ši užtepėlė mūsų racione gyvuoja jau kuris laikas, turime daug patirties, kaip šį pagardą labai nesunkiai ir ypač skaniai galima pasigaminti savo namuose.
Klasikinis avinžirnių humusas, kurio neatsivalgysite!
- 1 skardinė (400ml) konservuotų avinžirnių
- 1 citrinos sultys
- 1 skiltelė česnako
- 4 šaukštai tahini pastos (sezamo sėklų pasta)
- žiupsnelis druskos
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
Jei turite laiko, humusą galite pasigaminti ir iš džiovintų avinžirnių, bet mes nuolatos gaminame iš konservuotų, nes su jais gerokai papraščiau, o ir skonis nedaug skiriasi. Taigi, imame maisto trintuvą, į jį dedame nuluptą česnako skiltelę, tahini pastą ir malame 1-2 minutes.
Avinžirnius nukošiame (pasiliekame 2-3 šaukštus vandens, kuriame jie mirko) ir suberiame į trintuvą. Įberiame druskos, pilame alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir malame dar kelias minutes. Jei konsistencija gaunasi kieta, pilame šiek tiek pasilikto vandens ir dar šiek tiek pamalame.
Patiekiame apšlakstę dar šlakeliu alyvuogių aliejaus ir rūkytos paprikos milteliais.
Kuomet atsivalgysite šio humuso būtinai išbandykite mūsų mėgstamiausias humuso variacijas:
- su saulėje džiovintais pomidorais - Į maisto trintuvą kartu su avinžirniais įdėkite 4-6 saulėje džiovintus pomidorus;
- su juodomis alyvuogėmis - Avinžirnius sutrinkite su nedidele saujele juodų alyvuogių;
- su orkaitėje keptomis morkomis - Morkas supjaustykite ir apšlakstę aliejumi pakepkite orkaitėje 20 min, tuomet sutrinkite kartu su kitais humuso ingredientais).
Kuomet atsivalgysite šio humuso, norime pasiūlyti išbandyti ir kartu su avinžirniais įdėti kelis saulėje džiovintus pomidorus arba nedidelę saują juodųjų alyvuogių.
4 comments
Sveiki. Kiek laiko galima laikyti tą humusą? Norėtume susitrinti ir nusivežti prie jūros..
Jolanta, šaldytuve išsilaikytų kokias 3-4 dienas (bet manau greičiau suvalgysite:)) ). Jei nešaldytuve laikant, tai dieną tikrai ‘išgyvens’. Nusivešite tikrai be problemų, tik reikia sandariai jį uždengti ir užpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad neapdžiūtų. 🙂
Gerai, ačiū.
Gerai, ačiū.,