Maisto Kelionės
  • Pradžia
  • Apie Mane
  • Receptai
    • Visi receptai
    • Pagrindiniai patiekalai
    • Užkandžiai
    • Vegetariški patiekalai
    • Kepiniai
    • Desertai
    • Užkandžiai prie vyno
  • Patarimai
  • Dirbkime kartu
Social Links
  • Salotos
  • Pusryčiai
  • Į spintelę
6K
12K
Maisto Kelionės
  • Pradžia
  • Apie Mane
  • Receptai
    • Visi receptai
    • Pagrindiniai patiekalai
    • Užkandžiai
    • Vegetariški patiekalai
    • Kepiniai
    • Desertai
    • Užkandžiai prie vyno
  • Patarimai
  • Dirbkime kartu
britiškas kedgeree - kedgeris
  • Pusryčių receptai
  • Visi receptai

Britiškas kedgeris (kedgeree) su lašiša

  • 2020-08-20
  • 2 min. skaitymo
Total
1
Shares
1
0
0
0
britiškas kedgeree - kedgeris

Šiandien noriu pratęsti temą apie ryžius, o jei tiksliau – paneigti mitą, kad ryžiai gali būti tik garnyras. Prieš kelias dienas kalbėjau apie indišką biryani (jei praleidote receptą – jį rasite čia). Sekantis patiekalas – britiškas kedgeris (kedgeree), kurį gaminau naudodamas dar vieną „Malsena“ naujieną – plikytus ryžius.

Naujojoje prekinio ženklo linijoje „Gurmanams“ esančių plikytų ryžių paslaptis – jie nesulimpa net ir esant ilgam virimui (galima virti itin aukštose temperatūrose ilgą laiką), be to, dėl specialaus apdirbimo, pasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis negu įprasti balti ryžiai, tad ypač tinka maistingai pradėti dieną!  

Prisipažinsiu, šį patiekalą buvau gaminęs vos kartą, tačiau jis manęs nesužavėjo. Šį kartą padariau kelias esmines korekcijas, patiekalas gavosi super skaniai ir galiu drąsiai teigti, kad tai yra idealus patiekalas vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams namuose (brunch’ui). Kiek gi galima valgyti tuos benediktus ir shahshukas, taip? 🙂

Kalbant apie patį kedgerį – patiekalas gimė XVII-XVIII amžiuje Anglijai valdant Indiją. Indijoje apsistoję britų valdžios pareigūnai suprato, kad norint sėkmingiau valdyti šalį yra labai svarbu perprasti vietinę kultūrą, žmones, įskaitant ir jų mitybos įpročius bei jų mėgstamus vietinius patiekalus. Tradicinė indiška lęšių ir ryžių košė (khichdi) buvo vienas iš tų patiekalų, kurį britai pamėgo pradėję stengtis suartėti su vietiniais indais. Šis patiekalas davė pradžią jau minėtam kedgeriui. Galutinai šis valgis buvo ištobulintas Indijoje gyvenančių britų namuose susimaišius indiškai kultūrai su namų virėjų, šeimininkių ar žmonų gaminamo maisto supratimu bei žinomais europietiškais ingredientais. Patiekalo pagrindu išliko ryžiai ir indiški prieskoniai, tačiau lęšiai buvo pakeisti žuvimi (dažniausiai rūkyta menke) bei virtais kiaušiniais. Galiausiai patiekalas apie XIX amžių pasiekė Didžiąją Britaniją ir ten paplito tiek tarp aukštuomenės, tiek tarp paprastų darbininkų bei tapo vienu iš britų virtuvės pasididžiavimu. 

britiškas kedgeree - kedgeris
britiškas kedgeree - kedgeris
Spausdinti
Britiškas kedgeris (kedgeree) su lašiša
Pasiruošimas
5 mins
Kepimo trukmė
25 mins
 

Puikus, sotus ir labai egzotiškas vėlyvųjų pusryčių patiekalas.

Pamaitins: 2
Ingredientai
  • 150 g „Malsena“ plikytų ryžių
  • 100 g lašišos filė
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai ghee sviesto ar aliejaus kepimui
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 nedidelis poras
  • 1/3 šaukštelio kumino sėklų
  • 1/2 šaukštelio garstyčių sėklų
  • 1/2 šaukštelio pankolio sėklų
  • 1 lauro lapas
  • 1 šaukštas kario miltelių
  • 1 pomidoras
  • 1 laimas
  • šiek tiek druskos ir pipirų
  • šiek tiek šviežios kalendros
Gamybos eiga
  1. Vidutinės kaitros puode įkaitiname ghee sviestą arba aliejų. Suberiame kumino, garstyčių, pankolio sėklas ir lauro lapą. Kaitiname 2 minutes.

  2. Tada suberiame smulkintą porą (tik baltąją dalį) bei smulkintas česnako skilteles ir pakepame 3-4 minutes, kol pradeda lengvai karamelizuotis.

  3. Suberiame kario miltelius ir sudedame smulkintą pomidorą, pagardiname druska, pipirais. Kepame dar 3-4 minutes, kol pomidoras gerokai suminkštėja.

  4. Beriame ryžius, pilame 300ml vandens, barstome šiek tiek druskos. Viską užverdame, sumažiname kaitrą ir uždengę verdame 15 minučių.

  5. Likus 10 minučių iki virimo pabaigos, ant ryžių viršaus uždedame lašišos filė (prieš tai ją pasūdome bei ištriname kario milteliais).

  6. Kuomet išverda, lašišą išimame, suplėšome šakute ir sudedame atgal į puodą/keptuvę. Ant viršaus patarkuojame šiek tiek laimo žievelės, įspaudžiame laimo sulčių ir pagardiname smulkinta kalendra.

  7. Patiekiame su virtais kiaušiniais.

Patarimai

Norėdami išvirti tobulus kiaušinius, užverdame vandenį, šaukštu dedame kiaušinius į puodą ir verdame lygiai 8 minutes. Tuomet staigiai pakišame po šaltu vandeniu.

  • britiškas kedgeree - kedgeris
  • britiškas kedgeree - kedgeris

#reklama

Total
1
Shares
Share 1
Share 0
Share 0
Share 0
Marius

Esu Marius. Mėgstu skaniai pavalgyti ir skaniai gaminti. Šis tinklaraštis tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi, tai patapo mano asmeninė receptų užrašų knygutė į kurią gula tik ypatingai kruopščiai atrinkti, suderinti ir skanūs receptai.

You May Also Like
burokų salotos
Skaityti
  • 2 min
  • Pavasariniai patiekalai
  • Salotos
  • Vegetariški patiekalai
  • Visi receptai

Orkaitėje keptų morkų ir burokų salotos su apelsinais

karštas šokoladas su imbieru
Skaityti
  • 1 min
  • Desertai
  • Patiekalai per 20 min
  • Visi receptai

Karštas šokoladas su imbieru

bandelės su kopūstais
Skaityti
  • 1 min
  • Kepiniai
  • Užkandžiai
  • Visi receptai

Mielinės bandelės su kopūstais

tortas su kava
Skaityti
  • 2 min
  • Desertai
  • Kepiniai
  • Visi receptai

Tortas su kavos putėsiais ir šveicariško morengo kremu

panakota su braškėmis
Skaityti
  • 2 min
  • Desertai
  • Visi receptai

Panakota su juodaisiai pipirais ir braškėmis

vegetariškas reuben sumuštinis
Skaityti
  • 2 min
  • Patiekalai per 20 min
  • Užkandžiai
  • Vegetariški patiekalai
  • Visi receptai

Vegetariškas sumuštinis su keptais grybais

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Įvertinimas




Populiarūs receptai
  • orkaiteje kepta kalakuto krutinele
    Kalakuto krūtinėlė orkaitėje
    • 2018-01-25
  • Slyvu-pyragas-mazas
    Slyvų pyragas pagal The New York Times
    • 2017-08-29
  • Neapolietiska pica (maz)
    Neapolietiška pica
    • 2017-05-23
Social Links
Mano naujausias video receptas – naminiai ledai tik iš 4 ingredientų!!!
https://www.youtube.com/watch?v=q-qB8ykO3M8

Prenumeruoti

Užsiprenumeruokite naujausius receptus tiesiai į savo el. pašto dėžutę!

Monte Cristo sumuštinis su naminiu braškių džemu + sumuštinis su pomidorais. 🥪
Atostogos baigėsi laiku. Italija padarė savo - nujaučiu, kad su kiekviena atostogų savaite +1 kg. 🥲 Žiauriai pavargau nuo bulkų pusryčiams, bet nepavargau nuo picų, gellato po vakarienės, campari spritzų po 5 eur ir makaronų. 🍝 Per kelionę supratau, kad nesu didis jūros gėrybių mėgėjas. Valgyti galiu, skanu, bet nuo jų nebealpstu. 🤷‍♂️ Nežinau kas nutiko. Gal amžius daro savo - visgi jau 30. 😀 O šiaip Italija sužavėjo max. Keliavome po skurdų, nepopuliarų, bet žiauriai autentišką ir mažai išturistintą Italijos kraštą. 🤌Jei įdomu, mūsų maršrutas buvo toks: Bari - Matera - Monopoli - Ostuni - Salento regionas - Brindisi. Keliavome pagrinde traukiniais - labai patogu, nebrangu ir labai verta! 🛤Susisiekimas tarp miestų labai patogus, trumpi atstumai, o miesteliai savo grožiu vis nunešdavo stogą. Taip pat patiko itin draugiški vietiniai, mažai kitų keliautojų, padorios maisto ir gėrimų kainos. Tikėjomės, kad bus fainai, bet kad bus taip gerai tikrai nesitikėjome. Esame itin patenkinti savo atostogų pasirinkimu, Italija sužavėjo nerealiai! Jei kils kokių klausimų apie kelionę - drąsiai klauskite komentaruose, mielai atsakysiu. 🙏
Vietnamietiška pho. 🇻🇳🍜
Vietnamietiška pho. 🇻🇳🍜
Kimchi fried rice su karamelizuota šonine. 🍛 Patiekaliukas 10 balų. Likau labai nustebęs, nes nesitikėjau, kad bus taip skanu. 😀 puikus patiekalas pietums. Aišku, galima drąsiai daryti ir be šoninės - bet man čia ji labai tiko, tai rekomenduoju ir jums!
Ukrainietiški barščiai su tradicinėmis pampuškomis. 🍲🇺🇦
Maisto Kelionės
  • Salotos
  • Pusryčiai
  • Į spintelę

Input your search keywords and press Enter.