
Šiandien noriu pratęsti temą apie ryžius, o jei tiksliau – paneigti mitą, kad ryžiai gali būti tik garnyras. Prieš kelias dienas kalbėjau apie indišką biryani (jei praleidote receptą – jį rasite čia). Sekantis patiekalas – britiškas kedgeris (kedgeree), kurį gaminau naudodamas dar vieną „Malsena“ naujieną – plikytus ryžius.
Naujojoje prekinio ženklo linijoje „Gurmanams“ esančių plikytų ryžių paslaptis – jie nesulimpa net ir esant ilgam virimui (galima virti itin aukštose temperatūrose ilgą laiką), be to, dėl specialaus apdirbimo, pasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis negu įprasti balti ryžiai, tad ypač tinka maistingai pradėti dieną!
Prisipažinsiu, šį patiekalą buvau gaminęs vos kartą, tačiau jis manęs nesužavėjo. Šį kartą padariau kelias esmines korekcijas, patiekalas gavosi super skaniai ir galiu drąsiai teigti, kad tai yra idealus patiekalas vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams namuose (brunch’ui). Kiek gi galima valgyti tuos benediktus ir shahshukas, taip? 🙂
Kalbant apie patį kedgerį – patiekalas gimė XVII-XVIII amžiuje Anglijai valdant Indiją. Indijoje apsistoję britų valdžios pareigūnai suprato, kad norint sėkmingiau valdyti šalį yra labai svarbu perprasti vietinę kultūrą, žmones, įskaitant ir jų mitybos įpročius bei jų mėgstamus vietinius patiekalus. Tradicinė indiška lęšių ir ryžių košė (khichdi) buvo vienas iš tų patiekalų, kurį britai pamėgo pradėję stengtis suartėti su vietiniais indais. Šis patiekalas davė pradžią jau minėtam kedgeriui. Galutinai šis valgis buvo ištobulintas Indijoje gyvenančių britų namuose susimaišius indiškai kultūrai su namų virėjų, šeimininkių ar žmonų gaminamo maisto supratimu bei žinomais europietiškais ingredientais. Patiekalo pagrindu išliko ryžiai ir indiški prieskoniai, tačiau lęšiai buvo pakeisti žuvimi (dažniausiai rūkyta menke) bei virtais kiaušiniais. Galiausiai patiekalas apie XIX amžių pasiekė Didžiąją Britaniją ir ten paplito tiek tarp aukštuomenės, tiek tarp paprastų darbininkų bei tapo vienu iš britų virtuvės pasididžiavimu.


Puikus, sotus ir labai egzotiškas vėlyvųjų pusryčių patiekalas.
- 150 g „Malsena“ plikytų ryžių
- 100 g lašišos filė
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai ghee sviesto ar aliejaus kepimui
- 2 česnako skiltelės
- 1 nedidelis poras
- 1/3 šaukštelio kumino sėklų
- 1/2 šaukštelio garstyčių sėklų
- 1/2 šaukštelio pankolio sėklų
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštas kario miltelių
- 1 pomidoras
- 1 laimas
- šiek tiek druskos ir pipirų
- šiek tiek šviežios kalendros
Vidutinės kaitros puode įkaitiname ghee sviestą arba aliejų. Suberiame kumino, garstyčių, pankolio sėklas ir lauro lapą. Kaitiname 2 minutes.
Tada suberiame smulkintą porą (tik baltąją dalį) bei smulkintas česnako skilteles ir pakepame 3-4 minutes, kol pradeda lengvai karamelizuotis.
Suberiame kario miltelius ir sudedame smulkintą pomidorą, pagardiname druska, pipirais. Kepame dar 3-4 minutes, kol pomidoras gerokai suminkštėja.
Beriame ryžius, pilame 300ml vandens, barstome šiek tiek druskos. Viską užverdame, sumažiname kaitrą ir uždengę verdame 15 minučių.
Likus 10 minučių iki virimo pabaigos, ant ryžių viršaus uždedame lašišos filė (prieš tai ją pasūdome bei ištriname kario milteliais).
Kuomet išverda, lašišą išimame, suplėšome šakute ir sudedame atgal į puodą/keptuvę. Ant viršaus patarkuojame šiek tiek laimo žievelės, įspaudžiame laimo sulčių ir pagardiname smulkinta kalendra.
Patiekiame su virtais kiaušiniais.
Norėdami išvirti tobulus kiaušinius, užverdame vandenį, šaukštu dedame kiaušinius į puodą ir verdame lygiai 8 minutes. Tuomet staigiai pakišame po šaltu vandeniu.
#reklama