Pirmą kartą paragavę šio pyrago nusprendėm, kad tai – tobulas desertas. Jis iš karto tapo mūsų mėgstamiausiu. Šis citrininis pyragas galbūt pasirodys sudėtingas pagaminti, tačiau taip nėra.
Jame puikiai juntamas citrinų skonis ir morengo saldumas, taip pat jis atrodo įspūdingai. Tai yra labai saldus desertas, dėl to mėgaukitės atsakingai.
8-10 porcijų pyrago prireiks
Tešlai:
- 100g minkšto sviesto;
- 1/6 šaukštelio druskos;
- 70g cukraus pudros;
- 1 kiaušinio;
- 170g miltų.
Citrinų kremui:
- 2 citrinų žievelių;
- 100ml citrinų sulčių;
- 150g cukraus;
- 3 didelių kiaušinių;
- 2g želatinos;
- 150g sviesto.
Morengui:
- 3 kiaušinių baltymų;
- 150g cukraus;
- pusės vanilės ankšties arba pusės šaukštelio vanilės ekstrakto;
- poros lašų citrinos sulčių (sutvirtinti baltymams).
Gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruošiame tešlą. Labai gerai išmaišome (mes naudojame maisto kombainą su tešlos minkymo funkcija) visus tešlos ingridientus. Paruoštą tešlą suformuojame į rutulį ir padedame į šaldytuvą sustingti (apie 1 val.). Atvėsusią tešlą plonai iškočiojame (3-4mm storio) ir ja išklojame sviestu išteptą 25 cm skersmens tartaletės kepimo formą. Tuomet kelis kartus pabaksnojame su šakute ir padėdame į šaldytuvą ar šaldymo kamerą 30 minučių, kad sustingtų. Iš šaldytuvo ištrauktą pagrindą apdengiame kepimo popieriumi ir pripilame sausų ryžių, pupelių ar specialių kepimo rutuliukų, kurie neleis kepamai tešlai iškilti. Apklotą pagrindą kepame iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje 20 minučių ir 10 minučių atidengus.
Po to gaminame citrinų kremą. Į puodą pilame cukrų, citrinų sultis ir tarkuotas ar luptas ir juostelėmis pjaustytas (išpjauname baltas odeles) nuplautų citrinų žieveles. Taip pat įmušame kiaušinius. Kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol kremas pradeda tirštėti. Tuomet nukeliame nuo ugnies, įmaišome želatiną ir leidžiame atvėsti (5 min). Po to suverčiame atšaldyto sviesto kubelius ir gautą masę sutriname maistiniu plaktuvu. Gautą masę supilame į iškeptą pyrago pagrindą ir paliekame šaldytuve ar šaldymo kameroje, kad sustingtų.
Galiausiai gaminame morengą. Inde plakame cukrų su kiaušinių baltymais ir keliais lašais citrinos sulčių, kol pasiekiame tvirtą konsistenciją ir baltymai laikosi ant šluotelės (likusių trynių neišmetame ir panaudojame juos mūsų rekomenduojamame Carbonara Makaronų recepte). Tuomet atsargiai suverčiame morengus ant pyrago ir suformuojame kalvas. Prieš patiekiant pyragą, pašaunam jį į karštai įkaitintą orkaitę kelioms akimirkoms (rekomenduojam grilio režimą) ir pakepame, kol morengo viršus karamelizuosis ir paruduos (taip pat galima naudoti kulinarinį degiklį). Šis citrininis pyragas gali būti patiekiamas su taurele citrinų likerio.
Skanaus.