Croque monsieur sumuštinis – tikriausiai garsiausias sumuštinis pasaulyje iš Prancūzijos. Verta paminėti, kad yra įvairių jo variacijų (su obuoliu ir pelėsiniu sūriu, pomidorais ir sūriu, keptomis bulvėmis ir kumpiu ir kiti). Mūsų mėgstamiausias – tradicinis su sūriu, kumpiu, garstyčiomis ir bešamelio padažu. Puikus patiekalas vėlyviems savaitgalio pusryčiams, kuomet norisi kažko riebaus ir nelabai sveiko.:)
Dviems porcijoms prireiks
- 4 didelių riekelių šiek tiek padžiūvusos itališkos ar panašios duonos;
- kelių riekelių mėgstamo kumpio;
- mėgstamo sūrio;
- vieno šaukšto sviesto;
- dviejų šaukštų miltų;
- stiklinės šilto pieno;
- poros šaukštų dižono garstyčių;
- šiek tiek druskos ir pipirų;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- dviejų kiaušinių (nebūtinai).
Gaminimo eiga
Pirmiausia pasigaminame bešamelio padažą: į nedidelį puodą, įkaitintą and vidutinės kaitros, dedame sviestą, kuomet jis ištirpsta beriame miltus. Naudodami plakimo šluotelę sumaišome juos su sviestu ir šiek tiek pakepame. Tuomet pilame pašildytą pieną ir pamaišome kas 30-60 sekundžių (pienas turi būti šiltas, kad padažas neprisviltų). Tuomet beriame šiek tiek druskos, pipirų ir įtarkuojame žiupsnelį muskato riešuto. Padažo virimas užtrunka 7-10 minučių.
Konstruojame sumuštinį: ant pakankamai storai atpjautos duonos riekės tepame dižono garstyčių, dedame kumpį ir sūrį, o ant viršaus dedame antrą duonos riekę (turi gautis tokie tarsi hamburgeriai, su duona iš abiejų pusių). Į įkaitintą keptuvę pilame šiek tiek aliejaus arba sviesto ir kepame sumuštinį iš abiejų pusių po 3 minutes, arba kol sūris ištirps, o duona apskrus.
Ant apkepto sumuštinio viršaus gausiai užtepame bešamelio padažo ir gausiai apibarstome tarkuotu sūriu. Sumuštinį pašauname į orkaitę, nustatę griliaus rėžimą, ir kepame, kol sūris apskrus. Tuo tarpu, keptuvėje galima išsikepti kiaušinį, su kuriuo bus patiekiamas jūsų croque monsieur sumuštinis, nors tai jau ir nebe bus tradicinis receptas, bet skonio tikrai nesugadins.
Skanaus.