Daigintos pupelės (sojos ar mung) – mūsų akimis, tai retas produktas šalies parduotuvėse. Kartais neišvengiamai jų prireikia, gaminant azijietiškus patiekalus, tačiau jų rasti nesiseka. Šiek tiek pasidomėjus, radome išeitį, kaip nesunkiai daigintos pupelės gali atsirasti ir jūsų namuose.
Iš esmės, daiginti galima bene visas pupeles, grūdus, lęšius, avinžirnius su keliomis išlygomis:
-sėklos ar pupelės negali būti chemiškai apdorotos;
-daiginami produktai negali būti kepinti ar skrudinti;
-negali būti skaldyti;
-dažni produktai ant įpakavimo gali būti įvardijami, kaip tinkami daiginimui.
Daiginimo trukmė, priklauso nuo sėklos tipo, tačiau dažnu atveju užtrunka iki savaitės.
Jums prireiks
- saujos pupelių (mes naudojame mung pupeles – spindulinės pupuolės);
- nenaudojamo švaraus vazono ar kitokio indo su skylėmis dugne vandeniui nubėgti;
- didesnio dubens;
- šiek tiek audinio;
- kelių stiklinių vandens;
- trupučio kantrybės.
Procesas
Daiginimo esmė – palaikyti reikalingą drėgmės kiekį sėklose, tačiau tuo pat metu vanduo negali būtį jų apsėmęs. Dėl šios priežasties, daiginimui pasirinkome paprastą gėlių vazoną su skylėmis dugne, kad galėtų ištekėti vanduo. Žinoma, galima naudoti ir kitokį namuose rastą indą. Prieš pradedant procesą, pupeles užmerkiame šaltame vandenyje porai valandų, kad išbrinktų, ir po to švariai nuplauname. Tuomet inde, kuriame vyks daiginimas, patiesiame gabalėlį audinio, kad pupelės nepabėgtų kartu su vandeniu. Į vidų supilame nuplautas, daiginimui paruoštas sėklas ir užpilame keliomis stiklinėmis šalto vandens. Tai darome virš kriauklės, palaukiame kol vanduo nubėga ir pastatome vazoną ant lėkštutės ar į kitą didesnį indą, į kurį galėtų laisvai ištekėti vanduo. Vazoną uždengiame medžiaga ar rankšluosčiu ir laikome tamsoje. Daiginimui labai svarbus pastovus sėklų laistymas – ryte ir vakare (laistymas užtikrina reikalingą drėgmę ir tuo pačiu praplauna sėklas, apsaugant nuo puvimo). Kaskart palaistę sėklas, jas uždengiame rankšluosčiu ir laikome tamsiai. Spindulinių pupuolių daiginimas mums užtruko 4 dienas ir gavosi balti, labai traškūs 3-4 centimetrų ilgio daigai.
Daigintos pupelės – universalus ir sveikas ingridientas pritaikomąs labai plačiai. Jos gali būti kepamos, verdamos, troškinamos, valgomos šaltos įvairiuose patiekaluose.
Skanaus!
Mėgstančius pasisukioti virtuvėje, kviečiame prisijungti prie Facebook grupės, kurioje gausite dar daugiau naudingų patarimų ir patiekalų receptų iš kitų skaitytojų: