Savaitgalį šovė geniali idėja – pasigaminti naminių eklerų. Tiesa, jų niekada nebuvau gaminęs, o kadangi juos labai mėgstu, tai nusprendžiau prigaminti pakankamai. 50 vienetų pasirodė labai tinkamas kiekis. Pradėjus procesą supratau, kad 50 eklerų nebuvo labai geniali mintis ir gamindamas guodžiau save, kad 20 vienetų būtų pilnai užtekę. Taip, pavargti teko, tačiau koks geras jausmas užplūdo kuomet likau su visu kalnu šių gardumynų.
Maišydamas tešlą pagalvojau, kad retai namuose gaminu kepinius ir trūksta šiek tiek konditerinių įgūdžių, tad prisižadėjau sau, kad stengsiuosi tobulėti, daugiau domėtis ir, tikiuosi, rašyti apie šią sritį. Mano manymu, konditerija įdomi tuo, kad šioje srityje galima labai lengvai išlaikyti gaminamų patiekalų kokybės nuoseklumą (tarkime skonį), jei tik laikomės tikslių gaminimo instrukcijų (paisome kiekius, temperatūras, kepimo trukmes). Tai sritis, kuri, taip pat, reikalauja daug kruopštumo, tad jei nesate labai kruopštus – tai gali būti puiki proga to pasimokyti. Beje, konditerijoje taip pat labai svarbi ir naudojamų produktų kokybė. Tarkime, tie patys kiaušiniai, kurie yra neatsiejama kepinių dalis, turi būti kuo šviežesni ir turėti tvirtus trynius ir nevandeningus baltymus. Asmeniškai aš visuomet renkuosi ant kraiko, o ne narvuose laikomų vištų kiaušinius, kurie įprastai žymimi skaičiumi 2. Tokios vištos turi daugiau erdvės, nepatiria streso dėl to ir kiaušiniai būna kokybiškesni. Ypač vertinu lietuviškus RIDO “laimingus” kiaušinius, kuriuos deda Lietuvoje auginamos vištos be jokių antibiotikų. Būtent tokiomis sąlygomis auginamos vištos ir lesinamos kokybiškais pašarais sudeda aukštos klasės kiaušinius, kurie, mano manymu, ir yra patys tinkamiausi konditerijoje. Kaip tik tokius kiaušinius naudojau kepdamas šiuos eklerus ir pavyko tobulai iš pirmo karto.
Tad jei sugalvosite pasigaminti ir jūs – dalinuosi tobulu, naminių eklerų receptų. Beje, receptą pritaikiau 20 eklerų, nes mažesnį kiekį pagaminsite paprasčiau, o ir pats, kitą kartą tikrai pasiliksiu prie tokio kiekio.
Nemeluosiu, šių eklerų gamyba šiek tiek užtruks, bet jų skonis viską atperka!
- 6 kiaušinio tryniai
- 450 ml pieno
- 150 g cukraus
- 30 g miltų
- 60 g sviesto
- keli lašai vanilės esencijos arba viena vanilės lazdelė
- 110 ml pieno
- 110 ml vandens
- 140 g miltų
- 1/4 šaukštelio cukraus
- 1/4 šaukštelio druskos
- 6 kiaušiniai
- 110 g sviesto
- 100 g šokolado
- 100 g sviesto
- žiupsnelis druskos
Pirmiausia gaminsime plikytą kremą. Inde išplakame kiaušinių trynius su cukrumi ir miltais.
Kol plakame trynius, supilame pieną į puodą ir užverdame. Užvirusį ir kelias minutes pravėsusį pieną lengva srovele pilame į išplaktus kiaušinių trynius. Labai svarbu pilti palengva ir nuolat maišyti, kad nesigautų ‘kiaušinienė’.
Trynių ir pieno mišinį supilame į tą patį puodą ir kaitinant ant vidutinės kaitros nuolat maišome (geriausiai tam tinka plakimo šluotelė), kol kremas tampa tirštas (apie 10-15 min).
Į sutirštėjusį plikytą kremą pilame vanilės esenciją, sudedame sviestą ir pamaišome, kad ištirptų. Tuomet perpilame į indą, uždengiame maistine plėvele, kurią paspaudžiame, kad liestųsi prie kremo ir nesusidarytų plutelė.
Gaminame eklerų tešlą. Švariame puode ištirpiname sviestą, pilame pieną, vandenį, cukrų, druską. Kuomet užverda – greitai suberiame miltus, sumažiname kaitrą ir maišydami paverdame dar 2-3 minutes.
Tešlą perkeliame į maišymo indą, leidžiame šiek tiek pravėsti (10 min) ir maišant ar plakant įmušame kiaušinius po vieną. Mušant kiaušinius tešla gali sušokti į gabalus, tačiau neišsigąskite – ji išsimaišo. Užbaigta tešla turėtų būti tiršta, tačiau turėtų varvėti nuo iškelto šaukšto.
Tešlą supilame į konditerinį maišelį (ar švirkštą), kuriame įstatytas platus antgalis ir, kol ruošiamės kepimui, padedame į šaldytuvą.
Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių temperatūros ir kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant kepimo popieriaus iš tešlos suformuojame 5-6 cm ilgio eklerus (nepamirštame palikti tarpų tarp jų, nes jie kils ir plėsis). Man skardoje tilpo apie 10 eklerų.
Kepimo skardą dedame į orkaitę, kepame 11 minučių. Po to sumažiname kaitrą ir kepame dar 10 minučių.
Iškepusius eklerus išdėliojame, kad pravėstų.
Į konditerinį maišelį ar švirkštą su plonu antgaliu supilame plikytą kremą ir juo, pradūrę dugne 2 skylutes, užpildome iškepusius ir pravėsusius pyragėlius.
Galiausiai pasigaminame šokoladinį glaistą. Dubenyje virš verdančio vandens ištirpiname šokoladą ir sviestą su žiupsneliu druskos. Padažui leidžiame šiek tiek pravėsti.
Tuomet naudodami šaukštą ar plakimo šluotelę padažą ištaškome ant eklerų.
Pyragėliai paruošti, tačiau prieš valgant rekomenduoju juos palaikyti šaldytuve bent 30 min.
4 comments
Minkydamas tešlą? Eklerų tešlą minkydamas?:)))
taip. 🙂
O jeigu neturiu konditerinio švirkšto, tinka daryti apvalius ir dėti šaukštu į skardą?
Taip, galima ir taip 🙂